Başlığı okuyup özellikle haber sitesi sahiplerinin yada editörlük yapanların tırsıntıyla birlikte bir hışımla bu yazıyı okumaya başladığından eminim. Endişeye mahal yok, meslek alışkanlığı işte; etkili başlıkla makaleye okuyucu çekiyorum :)

Bu kadar geyikten sonra herkese selam arkadaşlar. Son 6 yılı web haber alanında olmak üzere toplam 16 yıldır gazetecilik yapan Sarı Basın Kartı sahibi bir kardeşinizim. Meslek hayatımın yaklaşık 8 yılı Doğan Haber Ajansı yani DHA'da geçti, son olarak dha.com.tr'de web sorumlusu olarak görev yapmaktaydım. Buradaki görevimden yaklaşık 1 yıl önce istifa edip yeni kurulacak olan bir medya grubunda çalışmaya başladım lakin burası da yayın hayatına başlayamadan malesef kapandı. Web haber işinin haber ayağını bilen ancak SEO alanını bilmeyen biri olarak kendimi bu alanda geliştirebilmek amacıyla SEO kursu almaya başladım halen de devam ediyorum. wmaracı sitesini de bu vesile ile keşfedip üye oldum. Haber, haber yazımı ve DHA ile ilgili merak ettiklerinizi sorarsanız bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım. Bu konularda ücretli danışmanlık da yapabilirim.

ÖNEMLİ NOT: Haber çalmayın arkadaşlar! Henüz yakalanmamış olabilirsiniz ama bu riske girmeyin. Şahsen sayısız haber çalanı yakalayıp hukuk servisine sevk etmişliğim var. Henüz yakalanmamış olmanız bu konuda rahat davranmanızı sağlamasın. Ben üzerime düşeni yapıp uyarmış olayım.

Bu arada zaman zaman rastladığım bir konu daha var; "Haberin altına kaynağını yazsak sorun olur mu?" diye soruyor çoğu kimse. Evet olur! Ajanslar yada diğer medya kuruluşları tarafından yazılan her haber, çekilen her fotoğraf ve videoda telif vardır. Aboneler bile haber, fotoğraf yada videoyu sadece kendi mecralarında kullanabilirler; örneğin yayamazlar, dağıtamazlar. Youtube da buna dahil. Abonesi olsanız bile aldığınız görüntüyü youtube'de telif belirterek yayınlayamazsınız. O videonun telifi, dağıtımını yapan ajans yada medya kurumuna aittir.

Herkese keyifli forumlar dilerim...