Inal sadece sitenizin IP'sinin değişmesinin SEO'ye olumlu olumsuz etkileri yönünde "değerli" bir araştırmaya daha önce rastlamadım. Fakat önemsenecek bir dalgalanmaya sebep olabileceğini düşünmüyorum.

Heuristic farklı D Class IP = farklı IP demek zaten. Sıklıkla karşılaştığımız hataya siz de düşmüşsünüz. Konu A, B, C, D class IP değil. FARKLI A, B, C, D class IP. Yani atıyorum 195.244.57.85 IP'sinin sınıfını SEO açısından değerlendiremezsiniz. Burada yapılan şey karşılaştırma. Karşılaştırma da en az 2 IP ile yapılır. Dolayısıyla Google A'ya daha çok değer verir veya B'ye daha az değer verir gibi bir söylemin tanımdan yola çıkarak hatalı olduğunu söyleyebiliriz. Farklı A, farklı B class IP gibi ayrımlar yapılmasının tek sebebi yapılan çalışmaların doğal görünümünü arttırmaktır.

Doğal görünümünü arttırmaya yönelik farklı ve basit bir örnek vereyim:

Bir iş yerine başvuruyorsunuz. Başvurunuz sırasında mutlak suretle referanslarınızı ilgili firmaya iletmeniz gerekiyor. Fakat üniversite hayatınız boyunca tanıştığınız 5 farklı öğretmeninizi referans göstermektense; 1 öğretmeninizi, 1 önceden çalıştığınız firmayı, 1 projenizi, 1 rakip firmada çalışan tanıdığınızı, 1 başvurduğunuz firmada çalışan tanıdığınızı referans olarak göstermeniz çok daha değerlidir. Zira aynı kategoriye girecek olan ogretmenlerinizin manipulasyona sebep olma ihtimali daha yüksektir.

Benzetmeler:
- referans = backlink
- üniversite hayatınız boyunca tanıştığınız 5 farklı öğretmeniniz = aynı sunucuda veya aynı IP'de bulunan siteleriniz
- farklı lokasyon ve sektörlerde bulunan referanslarınız = Farklı A, Farklı B, Farklı C, Farklı D Class IP'ler

Yine IP sınıflarını anlamak adına farklı bir örneği aşağıdaki konudan inceleyebilirsiniz.

>> https://wmaraci.com/blog/c-class-ip-nedir-seo-icin-neden-onemlidir-43.html