Arkadaşlar merhaba,

Öncelikle belirteyim henüz böyle bir sunucuya ihtiyaç duyacak sitem yok. :) Sadece sunucular konusunda çok bilgisizim ve biraz fikir edinmek, öğrenmek açısından bu konuyu açıyorum.

Şimdi 2 farklı sistem düşünelim:

1. sistem blog. Dolayısıyla çok büyük oranla arama motorlarından ziyaretçi geliyor en fazla 2-3 sayfa görüntüleyip çıkıyor. Çok fazla sorguda bulunmuyor & anlık 1000 aktif kişi var.

2. sistem forum. Direkt girişler çok fazla ve giren üyeler 15-20 görüntüleme yapmadan çıkmıyor. Sorgu sayısı fazla, aynı anda üye olan, yorum atan, konu açan, ayarlardan ayar değiştiren gibi pek çok işlem yapan kişi var ve anlık 1000 aktif kullanıcı mevcut.

Bu 2 ayrı durum için ne özellikte sunucular gerekli aşağı yukarı bilgi sahibi olabilmem için fikir yürütür müsünüz?

Mesela bulut sunucu alma sayfalarında

RAM / CORE / HDD / TRAFIK / İŞLETİM SİSTEMİ

alanları var. Trafiği ve HDD'yi yeterli olacağı seviyede düşünelim ve işletim sistemini Centos x64 olarak alalım.

Kurulu sistemler de 1. seçenek için WordPress blog, 2. seçenek için MyBB forum alalım.

ram ve core değerleri nasıl olmalı sizce? Ya da bu özellikleri kaldıracak sistemler için dedike sunucu mu lazım? Dediğim gibi arkadaşlar sunucu konusunda bilgisizim ve bir türlü şu olayı kavrayamadım. Tahmini olarak bilgi verir misiniz? :)