Oku. İlk ayet. Ama toplumumuza baktığında, hazırcılık var. Yani okumadan, araştırmadan, nice safsatalara kapılıp gidiyoruz. Bol resimli siteler yapıyoruz. Neden? Okuma alışkanlığımız olmadığı için, gelen ziyaretçiyi resimlerle/videolarla oyalama taktiğini kullanıyoruz hepimiz. Birde aynı kategoride pek çok sitemiz var hepimizin. Girip baktığında, pek çoğunda ki görseller aynı. Üretimimiz de yok. Okumuyoruz. Hazırcıyız. Kendini yeniliklere açık tutmak, hayatın içinden, kendinden bir şeyler katmak yerine, alışkanlıkları devam ettirecek kadar var olan bir toplum. Gerçi okumadığımız için, kendimizden veya hayatın içerisinden bir şeyleri katmayı beklemekte, aptallık olur sadece. Bilmeyen, okumayan ne yapar? Copy/Paste. Sonra reklamlardan para kazanma derdine düşeriz. :)
Ardından bizlerin sitelerine neden ziyaretçi gelmiyor sorusu. Evet haklısınız, hepimiz haklıyız. Neden mi? Çünkü, insanlar bir şey aradığında arama motorları, insanlara kendi kurallarını koyduğu SEO adı verilen oyun ile gösterim yapıyor. Bizlerde satranç tahtasında ki piyonlar gibi, ilk harcanacak taşlar olarak ortaya çıkıyoruz.
Farkındamısınız, hepimiz az veya çok SEO dan anlıyoruz ve sürekli çalışmaları yapıyoruz. Amaç ne? Çok ziyaretçi almak diyeceksiniz. İyi de neden kendimizi parçalıyoruz ki. Burası bizim çöplüğümüz değil. Ayılamıyoruz. Okumayan/Okumak istemeyen bir topluma ne verebilirsiniz?
Dijital dünya onların çöplüğü olmuş. Ya bu deveyi güdeceğiz, ya bu diyardan gideceğiz öyle mi? Onlara inat kaliteli içerikle ayakta kalmaya devam. Siteleri ilk sıralarda görmek hoşuma gitse de, gelen ziyaretçi, okunan sayfa adedi beni tatmin etmiyor, sizler gibi.
Tabi birde mobil uygulamalar var. Adı üstünde uygulama. Pek çoğunun içeriği yok. Ama baktığında, 50 tane fener uygulaması, 70 tane araba yarışı var. Sebep? Reklamdan, Satın Al butonundan, kısa sürede köşe dönmece. O köşeyi birde ben göreydim, köşe dönmede dünya rekoru kırardım. :) Kusura kalmayın biraz uzattım. Hakkınızı helal edin inşAllah.