Herkese merhabalar, siyasetten uzak bazı tespitlerde bulunmak istiyorum nacizane, 80lerde ben ilkokul öğrencisiydim, evimizde tv yoktu, elektriklerimiz nerdeyse hergün kesilirdi, şehrimizin göbeğinde sokakta çelikcomak oynardık, çamurda. Çok et yediğimizi hatırlamıyorum, oyuncak dediğimiz şeylerse kendi imkanlarımızla yaptığımız şeylerdi, çocuk oyunları denecek seylerdi, okulda simit ve gazoz yerdik, 1.sınıfta öğretmenim bana 1 simit bir gazoz almıştı 10TL ye önümüzdeki sene o öğretmenimiz yoktu, ödeyemedim. yani simit 5tl imiş şimdi farkettim.Bilenler bilir hani şu arkasında öğrenci resimleri olan 10 tl. Okul kitaplarını aramak için kırtasiye kırtasiye gezerdik,çoğu zaman az kullanılmış defterleri değerlendrirdik. plastikten yapılma bir reno arabam vardı :) üstüne tel takar sürerdik.

90 lı yıllarda tv ile tanıştık orta okul yılları,tek kanalda ne varsa artık.İlk pcmi de o yıllarda edindim borç karşılığı alınan bir sinclair 128k nedir bu diyenler buradan inceliyebilir https://en.wikipedia.org/wiki/ZX_Spectrum
128k yahu :D basic le ne yazarsan o tabi birde kasetleri vardı baya arardım kasetlerini bulmak zordu.Lise yıllarımda gençlik işte müzik merakı falan bir altın kolyem vardı onu sattım bir kasetçalar aldım, inanamıyorum şimdi kendime bir altın kolye nekadar kasetçalar ne kadar? ama 90lardaydık işte yaşamayan anlamaz.Kız arkadaşımla evdeki telefondan çok konusunca gelen faturadan fırcayı yemiştim, öyle yıllardı yani.
Rahatızlıklar da yaşadık, hasta olduk, saatlerce doktor bekledik, muayene olduk, ilaç alalım dedik onuda bekledik saatlerce, hiç unutamıyacağım ayakta boş boş sıkıstepiş gecen saatler,şimdi olsa hemen tweetlerdim hastag olurdu.
Ameliyatlarda geçirdik, doktora para vermeden neşter atmazdı.Yazık insan hayatı bu kadarmı değersizdi.Abimin bir geniz eti ameliyatı var unutamıyorum evlere şenlik :) doktorun özel muayenesinde sandalye üstünde olmuştu ameliyatı yani buna ameliyat denirse.Yıllar sonra benim safra kesesi ameliyatımı düşününce, 2 gün hastanede kaldım cebimden çıkan tek para sıkıntıdan bahçeye cıkıp içtiğim çayın parasıydı.

Lise bitti üniversiteye gittim, 302ler vardı meşhur istanbula 8 saat süren yolculuklar, yolda patlayan teker falan, yurtta kaldım haftada 2 gün sıcak su verilirdi, sıcak su dedimse aldanma soğuk su bile haftada 3 4 gün olurdu, yurdun bahçesindeki kuyu suyunda çok kafamı yıkadım kokmamak için.Siyasi olaylar boldu ama o konulara hiç girmek istemiyorum yazımda siyaset yok.

Bunlarıda geçtik evimize döndük işe atıldık, okuduğumdan alakasız bir iş yaptım çünkü okuduğum bölümle alakalı iş bulamadım.Zordu be gerçekten kimseye laf etmek için demiyorum yaşadıklarımı yazıyorum sadece.

bir atölyemiz var üretiyoruz o yıllardan bu güne, o yıllarda kalfalarımız vardı esnek çalışma saatlerimiz vardı bazen iş yetişmez gecede çalışırdık, çok emekleri geçti o insanların bize haklarını helal ederler umarım.
yılda en az bir ay iş yokluğundan atölyemiz tatil olurdu, süresiz ücretsiz tatil. bu tatilleri en son 2004 de yaptık sanırım o yıldan bu güne atölemiz süresiz ve ücretsiz tatil yapmadı, aksine mesai yapıyoruz, ücretli tabi.
Bu yazıyı yazarken kışlık malzemeler bana bakıyor ben onlara, daha yaza girmemişiz kış için malzemeleri almışız kışlıkları hazırlamaya başlıycaz, tamamı sigortalı sosyal güvenceli çalışanlarımızla.
Bu arada çalışanlarımızdan birisi hamile, nasipse bir evladı olacak ve onu iznine cıkarıcaz, hiç bir kaybı olmıycak sigortası devam edicek ve çalışmamasına rağmen devlet ücretini vericek ne kadar ilginç değilmi? Ben okurken bana bir kitap veremeyen devlet şimdi çalışanıma doğum parası veriyor.O izinliykende iş ve işçi bulma kurumu bize geçici bir işçi bulucakmış buda güzel.Eğer işi bırakırsa yine iş ve işçi bulma kurumu hemen birisini yönlendiriyor bize, değerlendirir uygunsa alırız, işçi bulmakta iş bulmakta dahamı kolaylaştı ne.

Bakın şunuda atladım aklıma geldi 90ların sonları 2000lerin baslarında ben pazarlama yapardım sattığımız ürünü bu gün 5 tl ye satıyosam haftasına 5,5 e satardık, zam vardı, işin ilginci kimsede çıkıp bune yahu demezdi kabullenmişti herkes. Bugün nerdeyse son 5 yıldır aynı fiyata satıyoruz ürünleri, tabi son seçim olaylarında doların yükselmesinden faydalanan fabrika üreticisinin koyduğu zammı es geçersek.Kim yaptı bu karısıklıgı neyınıze yaradı bu kadar zamandır zamsızdı ürünlerimiz.

Neyse baya uzun oldu ama hayatımdan kesitlerdi, bizzat yaşadım.Eminim benden daha yaşlılara sorsak onlarda daha ne hikayeler vardır.

Arkadaşlar, gençler yaşananlara bakın yaşayanlara bakın, düşünceleriniz tabii ki değerliler ama yaşananlar yanında sadece düşüncedirler nihayetinde.

Kimseyi rencide etmek kırmak değil amacım, amacım insanlar bunları unutmasın bilsin ve bunlar aklındayken konussun yazsın, daha gercekci oluruz, bunları es gecerek yapılan konusmalar kusuruma bakmayın fantaziden öteye geçemiyor gözümde.

Herkese iyi çalışmalar.