Bubble Sort (Kabarcık Sıralaması)Algoritması ve Akış Diyagramı

Sıralama algoritmaları serimizin üçüncüsünde "Bubble Sort" Türkçesiyle "Kabarcık Sıralaması" elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Ayrıca bubble sort algoritmasının mantığını daha iyi kavrayabilmek için sayfanın en altında bubble sort, kabarcık sıralamasını c programlama dilinde sizler için kodladık.

Bubble Sort Algoritma Mantığı

- Bubble sort algoritmasında elimizdeki dizinin öncelikle ilk iki elemanını kendi arasında karşılaştırıyoruz.
- Büyükten küçüğe sıralı bir dizi elde etmeye çalıştığımızı varsayalım. İlk eleman ikinciden küçükse yer değiştirdik.
- Daha sonra ikinci elemanla üçüncü elemanı karşılaştırdık ve eğer üçüncü eleman ikinci elemandan büyükse yer değiştirdik. Bu şekilde dizinin birinci ve ikinci daha sonra ikinci ve üçüncü şeklinde son eleman ve ondan bir öncekinin karşılaştırılmasına kadar ilerledik.
- Bu işlemlerden sonra elimizde tamamen sıralı bir dizi olmadığına dikkat edin.
- Büyükten küçüğe sıralı bir dizi elde etmek için yukarıda anlattığım işlemi en fazla dizinin eleman sayısının bir azı kadar yapılmalıdır.

Bir örnek ile açıklayacak olursak :

Elimizdeki dizi : 10 30 8 50 60 2

1. Adım :

30 10 8 50 60 2
30 10 50 8 60 2 --> 1. adımda 2 li olarak ardışık elemanları karşılaştırıp önce gelen küçükse yer
30 10 50 60 8 2 --> değiştik.

2. Adım :

30 50 10 60 8 2 --> Henüz sıralı bir dizi elde edemediğimiz için aynı işlemi tekrarladık.
30 50 60 10 8 2

3. Adım :

50 30 60 10 8 2
50 60 30 10 8 2

4. Adım

60 50 30 10 8 2 --> 4. adımda artık sıralı dizimizi elde etmiş olduk.

Yukarıdaki örnekten de anlaşılacağı üzere ardışık 2 elemanı karşılaştırıp istenilen duruma göre küçükten büyüğe yada büyükten küçüğe olacak şekilde yer değiştirme işlemini gerçekleştiriyoruz.

Tamamen sıralı bir dizi elde edene kadar bu işlemleri tekrarlıyoruz. Bu şekilde bubble sort kullanarak sıralı dizimizi elde etmiş olduk.

Bubble Sort (Kabarcık Sıralaması) Akış Diyagramı

Sırala algoritmaları serimizin bu dersinde Türkçesi "Kabarcık Sıralaması" olan Bubble Soru' u anlattık.

Ayrıca diğer sıralama algoritmalarından "Selection Sort Algoritması ve Akış Diyagramı" için buraya "İnsertion Sort Algoritması ve Akış Diyagramı" için buraya tıklayın.

"Bubble Sort (Kabarcık Sıralaması) Algoritması ve Akış Diyagramı" adlı bu makaleyi beğendiyseniz lütfen yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayın.

Kaynak : Pubtekno