Bunda sizlik bir şey yok ki. Nihayetinde söylemişsin biz çalışanız daha altına inemeyiz demişsin, zaten bunu size söyleyen malın asıl sahibi olan patron değil mi ? Sizlik bir durum yok yani ama can sıkıcı :)
OzanP kardeşim %33 diye bir kâr bir kaç istisna sektör hariç yoktur. Brütte aldığın mala eklediğin %33 bile olsa giderleri işe dahil edince %20 hatta altına direk düşer (tabi işine göre değişebilir ama genel olarak konuşuyorum). Bir çok sektörde brüt eklenen kâr bile %10-25 arasıdır. Üstelik arkadaşın kendi malı değil ve patronu ne kadarına izin veriyorsa anca o kadar indirim uygulayabilir.
Burada sizin tek sorumluluğunuz davranış biçiminiz olur, güzel bir dille anlatmışsanız olay sizden çıkmış olur, müşteri istediği kadar çirkeflik yapsın bir şey değişmez. Patron da ilişkisine göre rol çeker ya yalandan size kızar ama sonra yalnız kaldığınızda ya idare et falan der ya da direk arkanızda durur doğrusunu yapmış ben öyle talimat verdim falan der. Patron size insiyatif hakkını sınırlandırmışsa ötesine geçemezsiniz kaça sat derse mecburen o fiyattan satarsınız neyi yap derse onu yaparsınız çünkü malın saihibi siz değilsiniz. Hoşunuza gitmeyen durumlar yaşanıyorsa da birlikte çalışmazsınız ( başıma çok kez geldi daha önce ve işime gelmediği yerde ceketimi aldım çıktım)
Müşterinin cebindeki para da sizi ilgilendirmez böyle bakamazsınız :) bir de şöyle bakın adamın cebindeki para mı daha fazla yoksa sizin dükkanınızda ki malın değeri mi ? Yani bunlar ölçüt olmamalı.
Şayet dükkan senin olsa ve malı adamın istediği fiyattan versem hiç kâr etmeyecektim doğru mu yanlış mı yaptım desen yanlış yaptın derim, ticarette müşteriyi küstürmeyen esnaf her zaman kazanır. Bu tarz uç olaylar yaşandığında haksız bile olsa tatlı dille müşteriyi memnun etmek gerekir. Üstelik 30 liralık malda 5 lira pazarlık da makul bir oran, esnafsa o da bildiğinden aklınca uyanıklık yapıp yarı yarıya kârından indirim istemiş. Ama dükkan senin değil ve patronun bu tarz indirimleri kabul etmiyorsa yapacak bir şeyin yok, hiç boşa canını sıkma yani. Müşteri siteminde haklı fakat muhatabı sen değilsin, sana o sınırı çizen patron sorumlu bu olaydan.
Ek Olarak:
ovelibudak adlı üyeden alıntı
Ticaretin içinde varolmamışların gerçekten anlaması zor bir konu.
Kendi işimiz ve işyerimiz gereği 10 yıldır ticaret içerisindeyim. Gerektiği zaman yapılabilir diyorum ben de ancak yapılan iyiliğin suistimal edilmesi durumu var.
Müşteri zorluyor ediyor sizi ikna ediyor. Siz de müşterinin hatrı olsun ve pazarlık yerini bulsun diye az üctet alıyorsunuz. Böyle satış yaptığınız kişilerin de %60ı kalkıp diğerlerine "Ben bu fiyattan aldım yeaa" biçiminde reklam yapıyor. Yaptığınıza da pişman oluyorsunuz bu yüzden. Ardı arkadı kesilmiyor: "O bu fiyattan almış bana niye o fiyattan vermiyorsun." gibisinden.
Gerekli sınırlarınız daima olmalı. Ticaret yapıyorsunuz. İş başka arkadaşlık başka. Her kişiye ayrı muamele yapılırsa o ticaret olmaktan çıkar.
Müşteri istekleri ve eleştirileri doğrultusunda daima haklıdır. Satış fiyatına karışma hakkı yoktur.
Pstronunuzun size bu konuda destek vermeli.
Söylediklerin de doğru fakat ticarette pazarlık sünnettir, burada sınırı senin kâr marjın ya da o müşteri ile olan geçmiş ilişkin belirler. Hatta ticarette pazarlık inanana sünnet inanmayana farzdır :) 100 liralık alışveriş yapan müşterinin pazarlıkla alacağı 5 lira indirim bile onu aldığı maldan daha fazla mutlu eder. Tüccar ile müşteri arasında ufaktan bağ oluşmasını sağlar. Hiç yapmamak doğru değildir, bu yüzden büyük markalar bile kampanya çek mek bir sürü ıvır zıvır ile bu pazarlığı yaşatır. Nasıl ki bir mağaza da kampanya var diye içeri girip bakıyoruz, müşteri de pazarlıkla indirim aldığı yere böylesine gelir tekrar tekrar gelir, eşi dostuna bir şey lazım olduğunda benim tanıdığım var falan diyerek gelir :) müşterinin adını hatırlamak hal hatır sormak ortam müsaitse bir çay ısmarlamak gibi gibi pazarlıkta bu zincirin bir parçasıdır. Bazı müşteriler dediğin gibi çileden çıkarır adamı ama bu da hayatın cilvesidir, onlar da olmasa hiç bir zorluk olmadan güle oynaya ticaret yapılsa o güle oynaya geçen zamanların bir değeri olmaz.