Video Paylaşım Platformu Youtube üzerinden elde edilen kazançlara vergi geliyor.

Maliye Bakanlığı'nın uzun süredir gündeminde olan Online Video paylaşım platformu Youtube üzerinden elde edilen kazançlara vergi koyma tekrar konuşulmaya başlandı.Türkiye'de ofisi bulunmayan Youtube'nin ofis açması gerektiğini söyleyen Binali Yıldırım, elde edilen kazançların vergilerinin verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre; bu kanallar için kişisel hesapları kontrol altına alan Maliye Bakanlığı, para trafiğini saptadığı kişilerden vergi almaya başladı. Bu vergilerden kaçınmak isteyen bazı şahıslar hesaplarını KKTC'ye aktardığı bilgisine ulaşan Maliye Bakanlığı, yeni yaptırımlar uygulayacak.

İnternetten üzerinden izlenen videolar her geçen yıl katlanarak artmaya devam ediyor. İzlenen video miktarının arttığını gözlemleyen firmalar videoaların içerisine, önüne ,arkasına reklam veriyor ve videoyu yükleyen şahıs ya da kurum bu reklamlardan gelir elde ediyor. Türkiye'de Youtube kanalından en çok izlenen videolar şu şekilde sıralanıyor; Cem Yılmaz, Burak Oyunda, Niloya, MuratabiGF, Nefis Yemek Tarifl eri, Leafl ookRS, LeHamam, Ruhi Çenet Videoları, Webtekno, Sebi Bebi.

Toplamda 9 milyon 695 bin 639 aboneye sahip olan video paylaşım platformu Youtube'de, görüntülenme sayısı ise 2 milyar 182 milyonu geçiyor. ‘Socialblade’ sitesinin verilerine göre Türkiye’den yayın yapan 10 popüler kanalın ortalama yıllık kazançları 2 milyon 466 bin dolar civarında. Türk Lirası karşılığı 7 milyon 150 bin lira. Maliye Bakanlığı’nın gelir vergisi tahsil etmek için uğraşlarda bulunduğu kazanç da bu. Video paylaşım sitelerine yönelen kanal sahipleri, iş kolu olarak sahiplendiği kanallarına yenilerini ekleyerek bu alandaki faaliyetlerini büyütebiliyor.

Türkiye'de Ofisi Bulunmuyor

Arama Motoru Google’a ait olan video paylaşım platformu Youtube, henüz Türkiye’de ofis açmadı. 10 Yılı aşkın bir süredir Türkiye’de ofisi bulunan Google, kendine ait markaların hizmetlerini de sağlamakta. Google yetkilileri vergi yükümlülüklerini yerine getirdiklerinin açıklamasını daha önce yapmıştı. Başbakan Binali Yıldırım, daha önce yaptığı bir açıklamada "21 ülkede şirket kurup ödüyor bize gelince ‘yapmayız’ diyor. Youtube, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de resmi bir temsilcilik kurmalı. Yasal konularda idare (devlet) Youtube’da muhatabını bilmeli. Youtube, Türkiye’ye özgü ‘tr’ uzantılı bir site dizayn etmeli. Bu site, Türkiye’nin ulusal mevzuatını ve internete ilişkin yasasını dikkate alarak yayın yapacaktır. Dolayısıyla erişime engelleme riski de ortadan kalkacaktır" açıklamalarını yapmış

Kaynak