Normalde Blog Kurdu'nda bu tarz güncel içeriğe çok fazla yer vermiyorum. Daha çok Wordpress ve blogculuk üzerine içerikler paylaşıyorum fakat buna yer vermeden edemedim. İstanbul Metrosunun logosu yenilendi geçtiğimiz günlerde. Eski logonun yerine daha modern ve daha kullanışlı bir logo geldi diye düşünürken bir de baktık o da ne!
Geçtiğimiz aylarda Gaziantep Belediyesi Gaziantep için bir kimlik çalışması yaptırmıştı. I mean it adındaki yerli olmayan bir şirkete yaptırılan logo ve kimlik çalışması oldukça tepki toplamıştı. Binlerce liradan bahsedilen çalışmada tasarlanan logonun çok benzerinin ShutterStock'da 140 liraya satılıyor olması tartışmaları iyice alevlendirmişti. Bir de "Türk şirketler öldü mü de yabancı şirkete binlerce dolar döktünüz" düşüncesi suyu iyice bulandırmıştı. Daha Gaziantep'in tartışmaları yeni yeni dinmişken şimdi de İstanbul Metrosunun yeni logosu tartışmaların odağında.
Daha yenilikçi bir tasarıma bürünmeye çalışan İstanbul metrosu belki gerçekten sade ve güzel bir logoya kavuşmuş ama yine bu logoya benzer logoların kullanılıyor olması işin tadını kaçırdı. Mesela, Sofia Metrosunun logosu İstanbul Metrosunun logosu ile aynı. Evet neredeyse tıpatıp aynı:Yine bir başka şirket EstampaVision ise şu logoya sahip olduğunu internette kısa bir araştırma ile gördüm:
Buradan bakıldığında işler hiç iyi görünmüyor. Ne kadar bütçe ile kimlere yaptırıldı bilinmez ama benzersiz bir çalışma olmadığı kesin. Ben de madem bu logo kabul ediliyor diyerek aşağıdaki daha benzersiz alternatif logoları ürettim. Umarım birileri duyar da benimle irtibata geçer(!). Zira en azından benzersiz olur! Metro İstanbul için 5 dakikada ürettiğim alternatif logolar:
Kaynak:http://blogkurdu.net/istanbul-metrosunun-yeni-logosu/
İstanbul metrosunun yeni logosu, ürettiğim alternatif logolar ve ülkemizdeki grafik anlayışı üzerine az çok her birinizin web/grafik işleri ile uğraştığını bilerek fikirlerinizi almak istiyorum. Hadi dökülün bakalım :)