lostyazilim
tr.link

İstanbul Metrosunun Yeni Logosu Çalıntı Mı?

9 Mesajlar 1.641 Okunma
lstbozum
tr.link

WpOmerFaruk WpOmerFaruk blogkurdu.net Kullanıcı
  • Üyelik 31.03.2016
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Meslek Wordpress Geliştiricisi
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad Ö** Y**
  • Mesajlar 1177
  • Beğeniler 181 / 603
  • Ticaret 53, (%100)
Normalde Blog Kurdu'nda bu tarz güncel içeriğe çok fazla yer vermiyorum. Daha çok Wordpress ve blogculuk üzerine içerikler paylaşıyorum fakat buna yer vermeden edemedim. İstanbul Metrosunun logosu yenilendi geçtiğimiz günlerde. Eski logonun yerine daha modern ve daha kullanışlı bir logo geldi diye düşünürken bir de baktık o da ne!

Geçtiğimiz aylarda Gaziantep Belediyesi Gaziantep için bir kimlik çalışması yaptırmıştı. I mean it adındaki yerli olmayan bir şirkete yaptırılan logo ve kimlik çalışması oldukça tepki toplamıştı. Binlerce liradan bahsedilen çalışmada tasarlanan logonun çok benzerinin ShutterStock'da 140 liraya satılıyor olması tartışmaları iyice alevlendirmişti. Bir de "Türk şirketler öldü mü de yabancı şirkete binlerce dolar döktünüz" düşüncesi suyu iyice bulandırmıştı. Daha Gaziantep'in tartışmaları yeni yeni dinmişken şimdi de İstanbul Metrosunun yeni logosu tartışmaların odağında.

Daha yenilikçi bir tasarıma bürünmeye çalışan İstanbul metrosu belki gerçekten sade ve güzel bir logoya kavuşmuş ama yine bu logoya benzer logoların kullanılıyor olması işin tadını kaçırdı. Mesela, Sofia Metrosunun logosu İstanbul Metrosunun logosu ile aynı. Evet neredeyse tıpatıp aynı:
Yine bir başka şirket EstampaVision ise şu logoya sahip olduğunu internette kısa bir araştırma ile gördüm:

Buradan bakıldığında işler hiç iyi görünmüyor. Ne kadar bütçe ile kimlere yaptırıldı bilinmez ama benzersiz bir çalışma olmadığı kesin. Ben de madem bu logo kabul ediliyor diyerek aşağıdaki daha benzersiz alternatif logoları ürettim. Umarım birileri duyar da benimle irtibata geçer(!). Zira en azından benzersiz olur! Metro İstanbul için 5 dakikada ürettiğim alternatif logolar:

Kaynak:http://blogkurdu.net/istanbul-metrosunun-yeni-logosu/

İstanbul metrosunun yeni logosu, ürettiğim alternatif logolar ve ülkemizdeki grafik anlayışı üzerine az çok her birinizin web/grafik işleri ile uğraştığını bilerek fikirlerinizi almak istiyorum. Hadi dökülün bakalım :)

wmaraci
reklam

ogzhnbaygul ogzhnbaygul WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 06.06.2016
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** B**
  • Mesajlar 283
  • Beğeniler 31 / 71
  • Ticaret 0, (%0)
Bence farklı duruyor farklı zamanda yapılan şeyler arasında tabiki de benzerlik bulunabilir.

• Üyelik 31.03.2016
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad Ö** Y**
  • Mesajlar 1177
  • Beğeniler 181 / 603
  • Ticaret 53, (%100)

ogzhnbaygul adlı üyeden alıntı

Bence farklı duruyor farklı zamanda yapılan şeyler arasında tabiki de benzerlik bulunabilir.

Tabiki benzerlik bulunabilir ama özellikle estampavision aynı ya :) Yani böyle büyük bir iş için bana sorarsan detaylı bir araştırma yapılıp benzersiz bir şey çıkartılmalıydı. Üstelik hadi estampavision u anladım ama sofia metrosunun logosu ile bu kadar bezer olması hoş olmamış. Çünkü aynı sektör.

ogzhnbaygul ogzhnbaygul WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 06.06.2016
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad O** B**
  • Mesajlar 283
  • Beğeniler 31 / 71
  • Ticaret 0, (%0)
Bu işlere çok para harcamak istemiyorlar Gaziantep 1 milyon liraya logo ve marka çalışması yaptırmıştı bayağı bir yankı uyandırdı ondan dolayı kesenin ağzını açamıyorlar sonuç tecrübesiz grafiker benzer tasarımlar özgün olmayan çalışmalar. Bence logoyo pek takılmamak gerek içindeki hizmet kalitesine bakalım.

wmaraci
wmaraci

Aykut Aykut Yaşa Mustafa Kemal Paşa Kullanıcı
  • Üyelik 29.11.2015
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek serbest
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad A** T**
  • Mesajlar 2184
  • Beğeniler 715 / 772
  • Ticaret 32, (%100)
Çalışmalarınız güzel fakat V şeklinin altta değilde üstte olması logonun benzersiz olduğunu göstermiyor ki hocam. Sizde orijinal logodan esinlenerek yapmışsınız.

• Üyelik 31.03.2016
  • Yaş/Cinsiyet 33 / E
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad Ö** Y**
  • Mesajlar 1177
  • Beğeniler 181 / 603
  • Ticaret 53, (%100)
renpeli benim demek istediğim de bu zaten "5 dakikada yaptım" derken :) Yani bir logoya bakarak yeni bir logo yapmak 5 dakika. Bu iğnelemek içindi :) Yeni bir şey ürettim demiyorum zaten ama 5 dakikada bile daha farklıları üretilebiliyor :D

Ek Olarak:

ogzhnbaygul adlı üyeden alıntı

Bu işlere çok para harcamak istemiyorlar Gaziantep 1 milyon liraya logo ve marka çalışması yaptırmıştı bayağı bir yankı uyandırdı ondan dolayı kesenin ağzını açamıyorlar sonuç tecrübesiz grafiker benzer tasarımlar özgün olmayan çalışmalar. Bence logoyo pek takılmamak gerek içindeki hizmet kalitesine bakalım.

Valla hocam logoya takılmamak gerek diyorsun ama şuan bir logo bile neler kurtarıyor. Devir ne olursa olsun bir adım öne geç devri.
Aykut

kişi bu mesajı beğendi.

Sirius Sirius WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.09.2014
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Youtube
  • Konum ABD
  • Ad Soyad B** M**
  • Mesajlar 1332
  • Beğeniler 0 / 468
  • Ticaret 17, (%100)
Çaldınızmı yani kısaca özet geçin.

Plain Plain Freelancer Kullanıcı
  • Üyelik 31.07.2013
  • Yaş/Cinsiyet 24 / E
  • Meslek Freelance
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad S** Y**
  • Mesajlar 799
  • Beğeniler 64 / 241
  • Ticaret 42, (%100)
2016 yılına geldik şuana kadar milyonlarca logo yapıldı. Siz hiç bakmadan hatta o logodan haberiniz olmadan ne yaparsanız yapın bir benzeri çıkıyor.

Sungmert Sungmert carpe diem ne diyem Kullanıcı
  • Üyelik 12.01.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Freelancer
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** Y**
  • Mesajlar 1233
  • Beğeniler 506 / 407
  • Ticaret 39, (%100)
Pek çalıntı gibi gelmedi bana bu...

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği