Zamanında bende araştırdım bunu. Zamanında derken 4-5 ay önce. Dediğin gibi o kadar çok yazılıp çizilmiş ki ama ortada bir şey yok. Buda şunu gösteriyor biri cidden bunu ödüyor olsa derki kardeşim ben ödedim şöyle şöyle yaptım ödedim der. Ama hiç bir sitede buna benzer net bir açıklama duymadım hep kulaktan dolma efsanevi şeyler. Sanki adsense den herkes 100-200 TL mi kazanıyor. Aylık 4 bin 10 bin kazanan yok mu ?

3 tane mali müşavirle iki avukatla görüştüm sorduğumda hepsi evet ödemen lazım dediler. Ama işin detayını anlattıkça nasıl ödenmesi gerektiği bilinmiyor. Soracağın avukat muhasebeci veya mali müşavir artık kimse teknolojik gelişmelerden haberdar site işlerini bu işlerin nasıl döndüğünü bilen birine sorman lazım. Sana garanti veriyorum git maliyeye deki böyle böyle vergi vermek istiyorum. Memur aval aval bakıyor nasıl vergi alacağını bilmiyor. Hee sen illada verecem dersen devlet parayı almam demez. Ama hakkı ile almıyor. Çünkü bununla ilgili mevzuat düzenlemesi yok başka mevzuatlar buna adapte edilmeye çalışılıyor ama olay çok karışık.
Engin07 arkadaşın dediği gibi. Sen googlın çalışanı gibi görünüyorsun. Google parayı sana kendisi ödemiyor ki. Reklam verenlerden aldığı parayı bizler gibi çalışanına pay ediyor. Sen şimdi girdin bir mağazaya sattığın ürün başına 2 TL vercem send eişini iyi yaptın o ay 5 bin kazandın şimdi gidip 5000 TL vergisini mi vercen.

Olaya şöyle bak. Misalen google 1000 tane reklam verenden reklam parası alıyor. ve onun vergisini ödüyor. onbinlerce websitesinde reklamları gösteriyor. Esas parayı kim veriyor. Misal olarak verdiğimiz 1000 şirket google onları biliyor arasında anlaşma var ve vergisini veriyor bize kimin parası geliyor bu 1000 şirketin parası. Googlın parası gelmiyor çünkü google reklamı alıp biz satsa üzerine kar koyar google aldıı reklam gelirinin direk % de 70 gibi bilmem kaçını sitelere aktarıyor. Yani bize gelen para da bu 1000 şirketten geliyor. Peki biz biliyor muyuz bu 1000 şirket kim nerede. Biz googlın müşterisi değiliz çalışanıyız. Birde global olan siteleri düşün yabancı ziyaretçisi olan. Adamın sitesine 50 ayrı ülkeden aylık 500 bin kişi girmiş dolayısı ile senegalden giren kişiye sengaldeki şirketin reklamı çıkmıştır. Rusyadan girene Rus şirketin reklamı. Sen söyle şimdi nasıl fatura keseceğiz. Neye göre vergi vereceğiz.

Bununla ilgili net bir kanun koyulana kadar bu böyle. Yoksa sadece ben gidip 4000 TL kazanıyorum dersen hani 4000 kazandığının kaynağı faturası. Harcamaların nerede. Faturan nerede gibi sorunlar işte. Net çözümünü bulursam bende açıklarım veya bulan olursa yazsın.