İşin doğru cevabını ben vereyim ( mali müşavirden edinilen bilgilerle ):
Sen şuan serbest meslek erbabısın. 2 şekilde vergi ödeyebilirsin:
1- Şahıs Şirketi
Maliyeti 200 TL. Her 3 ayda bir 76 TL ödersin. %20 katma değer verirsin. Elektrik, su, doğalgaz, kira, bilgisayar amortismanı, web sitesi masraflarını vergiden düşürürsün. Muhasebecinin hesaplarıyla aylık 50 TL vergi anlaşmanıza göre de 50 TL civarı da muhasebeciye para verirsin.
Eğer yıllık faturalandırdığın gelirin 35.000 TL'yi geçerse daha fazla vergi verir ve limited tarzı şirket kurmak zorunda kalırsın. Şahıs şirketi kazanç sınırı 35 bindir.
2- Bir usta çırak ilişkisine dayalı mesleğin varsa serbest meslek erbabı faturası kesersin. Esnaf sanatkarlar odasına kayıtlı olursun. 550 TL kayıt masrafı vs vs daha masraflı olur. %20 + stopaj ödersin.
Eğer internetten elde ettiğin kazançları fatura şeklinde alıyorsan 35.000 TL'yi geçtiği zaman vergi memurları seninle görüşebilir. Altı durumlarda kimse dokunmaz sana. Ticarete girmez bu durum.
En mantıklısı şahıs şirketi kurmak. Kurarsan önün açılır. İş yapacağın kişilere fatura kesersin, fatura kesince müşterin de artar. Herkes fatura alayım da vergiden düşsün derdinde. Ayrıca büyük firmalardan reklam alamk için de fatura kesmen şart. O konuda da önün açılır.
Sen şuan serbest meslek erbabısın. 2 şekilde vergi ödeyebilirsin:
1- Şahıs Şirketi
Maliyeti 200 TL. Her 3 ayda bir 76 TL ödersin. %20 katma değer verirsin. Elektrik, su, doğalgaz, kira, bilgisayar amortismanı, web sitesi masraflarını vergiden düşürürsün. Muhasebecinin hesaplarıyla aylık 50 TL vergi anlaşmanıza göre de 50 TL civarı da muhasebeciye para verirsin.
Eğer yıllık faturalandırdığın gelirin 35.000 TL'yi geçerse daha fazla vergi verir ve limited tarzı şirket kurmak zorunda kalırsın. Şahıs şirketi kazanç sınırı 35 bindir.
2- Bir usta çırak ilişkisine dayalı mesleğin varsa serbest meslek erbabı faturası kesersin. Esnaf sanatkarlar odasına kayıtlı olursun. 550 TL kayıt masrafı vs vs daha masraflı olur. %20 + stopaj ödersin.
Eğer internetten elde ettiğin kazançları fatura şeklinde alıyorsan 35.000 TL'yi geçtiği zaman vergi memurları seninle görüşebilir. Altı durumlarda kimse dokunmaz sana. Ticarete girmez bu durum.
En mantıklısı şahıs şirketi kurmak. Kurarsan önün açılır. İş yapacağın kişilere fatura kesersin, fatura kesince müşterin de artar. Herkes fatura alayım da vergiden düşsün derdinde. Ayrıca büyük firmalardan reklam alamk için de fatura kesmen şart. O konuda da önün açılır.
Kardeşim senin dediğini ben bahsettim. Bak o mali müşavir normal sistemlere göre konuşmuş .Bu adsense reklam geliri için değil. En fazla o kanuni maddeleri yamarsın. Adapte edersin. Google size para gönderirken fatura veriyor mu yok. Direk size parayı yolluyor. Eeee geliri nasıl beyan edicen. Yani kafa karışık hala.
Ek Olarak:
Bu konuyu bizim pedere danıştım kendisi tib'de görevli :D Yıllık gelir ve giderlerin sitenin giderleri ( alan adı, hosting, tasarım, editörler ) vs. dahil olmak üzere asgari ücretin üstünde ve para akışının 2 bin ve üstü rakamlara ulaştığı taktir'de vergi mükellefi sayılır ve bu konuda başvuru yapmanız gerekemtekdir.
Kısacası web sitenizi güvendiğiniz bir firmaya sahiplendirip veya kendiniz bir küçük çaplı bir şirket kurup hazırlayacağınız vergi numarası üzerin'den ödemelerinizi yapabilirsiniz.
Kısacası web sitenizi güvendiğiniz bir firmaya sahiplendirip veya kendiniz bir küçük çaplı bir şirket kurup hazırlayacağınız vergi numarası üzerin'den ödemelerinizi yapabilirsiniz.
Dediğini anladım ama anlamadığım şu kısım var. Geliri beyan etme kısmı. google bildiğim kadarı ile fatura vermiyor. Ben nasıl gelirimi beyan edicem direk bankama para yatıyor gelirim bu mu diyecem. Ne iş yaptında bunu kazandın fatura resmi evrak bir şey lazım değil mi ? Yani işin içinde sistem eskikliği var. Para hesbına yatarken devlet vergi kesmiyor almıyor gelince sonradan nasıl alıyor.
Kastettiğim vergi verilmesin değil nasıl vereceğimizin bir usulü yok bu site işi için. Site işinde de adsense geliri için diyorum yoksa. Sen özel reklam alırsın buradan aldığın firma belli yaptığın işi belli faturası var gideri var. Gelir beyanı olarak sadece bankaya yatan para yı göstermek yeterli mi oluyor yani bana garip geldi neyse. Bence de buna bir düzen getirmeliler.