Herkese iyi forumlar...

Web sitem üzerinde, Windows 10'da Windows Update ve Windows Defender için otomatik güncelleştirmeleri nasıl kapatıllabileceğine dair bir makale yayımladım.

Bu durumla ilgili sorun yaşayanlar içinde makaleyi yeni bir konu açarak burada da paylaşmak istedim. Bu durumla ilgili sorun yaşayanlar olursa forumda bir kaynak olarak bulunsun.

Windows XP, Windows 7, Windows 10 gibi client işletim sistemlerinde, Windows Update ve birlikte senkron olarak çalıştığı için dolayısıyla Windows Defender uygulamalarının otomatik güncelleştirme fonksiyonu varsayılan olarak aktif şekilde gelmektedir.

Sebebi, Microsoft’un kullanıcılarını sürekli güncel yazılım kullanmaya teşvik etmek istemesi ve lisanssız yazılım kullanılmasının önüne geçmeye çalışmasıdır.

Tabii güncelleme seçenği opsiyoneldir ve istenildiği takdirde kapatılabilir. Windows’u kurduktan sonra isterseniz, Windows Update ve Windows Defender’a ait güncellemeleri Denetim Masası’ndan kapatabilirsiniz.

Ancak Windows 10’da durum biraz farklı…

Windows 10’da güncelleştirmeleri kapatmak için ekstra birkaç işlem daha yapılması gerekiyor.

Windows’un “Settings” menüsünden bazı kısıtlamaları yapabiliyorsunuz ancak makineyi restart ettiğinizde yapmış olduğunuz ayarlar geçersiz oluyor.

Ayarları geçerli ve kalıcı kılmak için Microsoft Services Management ve Group Policy üzerinde bir takım değişiklikler yapılması gerekiyor.

Kullandığım Windows ingilizce olduğu için ve kelimelerin Türkçe Windows işletim sistemi üzerinde birebir olarak karşılığı nedir bilmediğim için yanlış ve eksik bilgi vermemek adına seçenekleri de ingilizce olarak belirteceğim...

İşlemlere geçecek olursak...

Windows Update’e ait otomatik güncelleştirmeleri kapatmak için;


  • Start > Run’ı (Başlat > Çalıştır) açın ve “services.msc” yazarak “Service Management” konsolunu açın,




  • Sizi tüm Microsoft servislerinin yer aldığı bir liste karşılayacak. Bu listeden “Windows Update”i bulun ve çift tıklayın,




  • Ardından “Startup type” seçeneğini “Disabled” olarak ayarlayın, ve “Apply” diyerek ayarları kaydedin.



Burada işimiz bitti, Services Management arayüzünü kapatabilirsiniz.

Windows Defender’a ait otomatik güncelleştirmeleri pasif duruma almak için ise;


  • İlk olarak, “”Start > Settings” menüsünü açın, burada “Update & Security” menüsüne tıklayın ve sol taraftan Windows Defender’ı seçin,




  • Buradaki “Real-time Protection”, “Cloud-based Protection” ve “Simple Submission” seçeneklerini “Off” olarak ayarlayın.




  • Ardından, Start > Run’ı (Başlat > Çalıştır), ardından “gpedit.msc” yazarak Local Group Policy’i açın,




  • Sol tarafta, Local Group Policy altında, Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Defender adımlarını takip edin,




  • Açılan ekranda, “Turn off Windows Defender”ı bulun ve çift tılayarak seçenekleri konfigüre edebileceğiniz ikinci ekranı açın. Burada “Not Configured”, “Enabled” ve “Disabled” olarak üç seçenek göreceksiniz.




  • Varsayılan mevcut seçenek ya “Not Configured” ya da “Disabled” olarak belirtilmiştir. Bu seçeneği “Enabled” yaparak ayarları kaydedin ve Group Policy’i kapatın.



Windows 10 üzerinde bu ayarları yaparak Windows Update ve Windows Defender için otomatik güncelleştirmeleri kalıcı olarak kapatabilirsiniz.

Kaynak: rootyetkisi.com