Ben Suriyelilerin en azından savaş bitene kadar burada kalması taraftarıyım ancak savaş biter bitmez (maddi manevi yardım edilerek) derhal gönderilmeliler. Bunu istememin nedeni;

1. Nufüs patlaması yaşıyoruz... Kaynaklar her geçen gün azalıyor ve aile planlaması yapılamıyor. Savaş sürerken ve yoksulluk bu kadar artmışken Suriyelilerin inatla çocuk doğurmak istemesi ve bunu başarı sayması çok yanlış. Sakat doğan çocuklara değinmiyorum bile.

2. Çok fazla hastalık taşıyorlar... Bunu biliyorum çünkü çalıştığım hastaneye gelen Suriyeliler Hepatit başta olmak üzere AIDS gibi daha pek çok hastalığı ülkeye taşıdılar. Bu toplum için çok büyük risktir. Ayrıca açlık, sefalet, kimyasal silah gibi nedenlerle de çok değişik rahatsızlıklara yakalandılar. Bu ülkedeki çoğu hastanede solunum yoluyla bulaşan hastalıkları önleyebilecek tedbirler yaygın değil.

3. Kültürlerin uyuşmaması ve Suriyelilerin inatla kendi dillerinde yaşamak istemesi... Adetler, yeme içme gibi birçok özelliğimiz uyuşmuyor. Bunun yanı sıra Suriyeliler açtıkları işyerinin tabelasını Arapça yapıyor. Bu da genel toplum düzenine uygun değil. Çoğunluğunu Arapların oluşturduğu Samandağı ilçesinde bile bir tane Arapça tabela bulamazken, Antakya Kurtuluş Caddesi'nde bütün tabelalar Arapça.

4. İnsanımızın Suriyelileri geçim kaynağı olarak görmesi... Yaşadıkları bir mağduriyet ise sürekli halkımızdan kazık yemeleri. İşyerleri ve evlerin hatta ev olmayan ahırların ihtiyaç sahiplerine çok fahiş fiyatlara kiraya verilmesi kabul edilemez. Ayrıca Suriyeli işçilerin çok düşük fiyatlara çalıştırılması da insan haklarına aykırı. Bu alçaklığı yapanların tespit edilip cezalandırılması gerekiyor. Tıpkı havaalanı saldırısında fırsattan istifade adam dolandıran bazı taksiciler gibi bu üçkağıtçıların da ifşa edilmesi lazım.

5. Sürekli istismar edilmeleri... Hükümetin artık bu insanlar üzerinden rant devşirmesi mide bulandırmaya başladı. Avrupa'yı bu insanlar üzerinden tehdit eden hükümet değil miydi? Adamların resmen ağzına sıçıldı ülkede, kullanmayan kalmadı.

6. Denetimsizlik... Devlet ne kadar kontrol altına almak istese de (şu an buradaki sınır kapılarından kuş geçemiyor) başaramıyor çünkü çok fazla Suriyeli giriş yaptı. Size televizyondan "göç dalgası" diye yutturdukları 3000-5000 kişilik kafileler asıl sayının çok ama çok küçük bir kısmı. Asıl geçiş geceleri sınırdan arabalarla, kamyon ve traktör römorklarıyla oluyor. Bu işten bizim Arap, Kürt ve Türk uyanıkları bayağı para kaldırdılar.

Benim fikirlerim bunlar... Tabii daha çok yazarım da banlanırım diye susuyorum. Kapı komşum Türkmen, kendisiyle birlikte zeytin toplamışlığım var, bu konuları uzun uzun konuştuk, "savaştan önce hiçbir sıkıntımız yoktu" der, çok efendi adam, yazdıklarımın hepsini teyit edebilirim.

İyi forumlar.