Oğulcan adlı üyeden alıntı

Herkesin fikri kendine, ancak sigara içmeyen biri olarak bu tarz yorumlara genel olarak birşeyler söylemek istiyorum.

Öncelikle, sigara insanlara zarar verdiği için herkes zamlara sevinebiliyor. Ancak insanlara sigara bıraktırma metodu bu değil. Çünkü sigara bıraktırmak için yapılan zamlar (insanlar sigaraya bağımlı oldukları için) insanlar onu almak zorunda olduğu için, insanları daha fazla strese sokuyor ve daha mutsuz bir toplum oluşmasına sebebiyet veriyor. Üstüne üstlük sinir ve gerginlik de çabası.

Bunun yanı sıra yönetimlerin (siyasi bir mesaj değil) kesinlikle sigara ve alkol zamlarını 'bıraksınlar' diye yaptıklarını düşünmüyorum. İnsanlar bunları keyif anlarında almayı alışkanlık yaptıkları veya tamamen bağımlı oldukları için içiyorlar. Ve ne yazıkki insanlar bu sigaraları her durumda içecekler. Olay tamamen (bence) ekonomik kâr.

Son olarak aklıma takılan bir soru, yeşilaya bağlı doktor olan bir hocamız Aydın KYK'da bizlere bir seminer vermişti. Orada hocamıza 'hocam zamlar sigara bırakmayı etkilemiyor. Ancak bir dönem her reklamda çıkan iğrenç reklamlar bırakmaya yönlendiriyordu' demiştim. O da sağolsun bana bu ülkeye sigaranın nasıl girdiğini ve NEDEN Girdiğini, aslında düşündüğümüzden daha fazla şekilde kapitalizmin vazgeçemediği devasa bir silah olduğunu, meclisin 'sigara markaları kar edemez' diyerek paketlerin siyah (ilgi çekici olmaması için) düz paketler olmasını reddettiğini anlatmıştı.

Özetle ne yazık ki sigara zammının sigara bırakılsın amaçlı yapıldığını düşünmüyorum. Biraz geniş çerçeveden bakmak gerekli bence.


Zamların ne amaçla yapıldığı çokta önemli bir nokta değil. 25-50 TL arasında fiyatlarla sigara satışı yapılan Norveç'te sigara kullanma oranı ciddi şekilde azaldı. Sigarayı bırakırkende strese girmiyor mu insan zaten? %30-45 vergi alınan bir otomobil satışından büyük kapitalizm mi var? Devlet neden otomobil üretmiyorsa(zaten kazanacağı para araç fiyatının %40'ı), sigara satmaktanda vazgeçmeyecek ve bu zamlar her zaman olacak. He fakir kesim alamayacak, belki sövüp bırakacak mecburiyetten yada yemeğinden, çocuğundan kesecek yine alacak. Ama üst tabaka insanlar zevklerine devam edecek. Belki bu fiyatlar sayesinde sigaraya başlama yaşı 7 değilde 15-20 olacak. Çok gördüm markete gelip koliyle sigara alıp götürenleri, kar marjı bu kadar yüksek olan birşeyin dediğin gibi ülkelere ve Dünya'ya neden ve nasıl yayıldığı da apaçık biliniyor.