Bence programlarla keylogger, trojan, virüs vs temizlemeyle zamanını boşa harcama. İşini garantiye alıp bilgisayarına format at. Ardından kaliteli bir antivirüs programı kur. (Kaspersky, ESET gibi). Programların warez/crackli versiyonlarını kullanma. Yıllık 50-60 TL para vermek kimsenin ekonomisini sarsmaz. Ayda 4-5 TL'yi nereye vermiyor ki insan. Antivirüs programını kurduktan sonra da emin olmak için bilgisayarını virüs taramasından geçir.

Yukarıda söylediklerimin dışında en önemli şey "gözünü, kulağını dört aç". Birisinden bir dosya alıyorsan (özellikle en yakınlarından, anne, baba, arkadaşlar vs) virüs taramasından geçir ve şunu hiç unutma. İster bilgisayarına yüklediğin bir yazılım olsun, ister Facebook veya Twitter'da yüklediğin bir uygulama olsun, her zaman şüpheyle yaklaş ve "Acaba?!" sorusu kafanın bir köşesinde sürekli olsun.

Özellikle Türkiye'de Facebook çok kullanıldığı için oradan örnek verebilirim. Çok saf ve bilgisiz insanlar var. Kendi arkadaş listemde de bir sürü var bu insanlardan. Facebook'ta önlerine gelen her uygulamayı hiç düşünmeden kabul ediyorlar. Ben şu anda oturup Facebook'ta işe yarar gibi görünen bir uygulama yazsam ama içerisinde aynı zamanda kötü amaçlı kullanılacak kodlar eklesem kimsenin ruhu duymaz ve bunu binlerce insana çok rahat yedirebilirim.

Her ne kadar insanları uyarsak da değişen bir şey yok. Bugün "Tamam daha dikkatli olurum artık" diyen adam yarın aynı şeyleri yapmaya devam ediyor. Fazla uzattım, biliyorum. Bu kadar uzatmamın nedeni artık çevremde daha akıllı ve daha dikkatli insanların olmasını istediğimdendir.