Merhaba,
Vakti zamanında ÖSS'de Türkiye'de ilk 5 bine girmiş biriyim, Türkiye'de mühendislik konusunda en iyi üniversitelerden birinden (bence en iysi) mezun oldum, 2 yıl önce yüksek lisansımı bitirdim ve şu an doktoraya devam ediyorum bir yandan da akademik personel olarak çalışıyorum. Özetle eğitim sektörünün ciddi anlamda içindeyim.

Bu bilgiler ışığında size tavsiyem,

Eğer maddi gücünüz yerindeyse tereddütsüz Bilkent yazın
Maddi gücünüz zayıfsa, zar zor babam kredi çeker ücreti yatırır iyi kötü 4 yıl idare ederim derseniz yine Bilkent yazın. Ancak şunu belirteyim, Bilkent'te ciddi bir kozmopolit yapı vardır. Bunu olumsuz anlamda söylemiyorum. Kültürel zenginliklerin okuludur. 4.00 ortalama ile çift anadala devam eden, iki mühendislik okuyan gözlüklü kıvırcık saçlı genci de görürsünüz, BMW X5 ile gırgır şamata dolaşan çılgın gençleri de görürsünüz. Böyle bir ortamda okumak ister misiniz bunu düşünün. Bu ortama maddi durumu iyi olanlar kolayca uyum sağlar, nispeten durumu zayıf olanlar zor uyum sağlar. Şahsen ben de üniversite yıllarında maddi durumu iyi olan biri değildim. Babamın da ücreti yatıracak durumu yoktu. Burslu bölümler de malumunuz ilk binde o yüzden Bilkent olmadı benim.

Bunları düşünün, Bilkent'ten mezun olunca yurtdışına gitmeniz (eğer biraz maddi imkanınız varsa) çok kolay olur., ivy league okulları denen dünyanın en hatrı sayılır okullarına kabul alma şansınız YTÜ'ye göre epey yüksektir.

Bu sebeple ben imkanınız varsa ve o kozmopolit düzene alışırım diyorsanız kesinlikle Bilkent derim. Yok abi ben biraz daha basmakalıp yaşamayı severim. Öyle ortamlar beni boğuyor, düzenli bir hayatım olsun. Mezuniyetten sonra da yurtdışı falan düşünmüyorum derseniz YTÜ derim. Buradan YTÜ mezunları yurtdışına gidemez anlamı çıkmasın tabii. Elbette gider. Ancak Bilkent'ten daha kolaydır, bunu eğitim sektörünün içindeki herkes bilir.

Not: Ne Bilkent ne de YTÜ ile şu an organik bir bağım yoktur. Fakat hem Bilkent'ten hem YTÜ'den (tıpkı Boğaziçi'nden, ODTÜ'den vs. olduğu gibi) iyi tanıdığım, haberleştiğim sevdiğim saydığım hocalarım arkadaşlarım vardır.