KarahanBilisim adlı üyeden alıntı

Google'ın CitiBank ile çalışmasının en büyük nedenlerinden biri CitiBank'ın Google'ı altın değerinde görüp bütün üst yönetim kadrosuyla Google'ı ziyaret etmesiyle ve bu ziyarette Google'a özel imkanlar sunarak ikna etmesiyle bağlantılı. Çünkü şöyle düşünün, bankaların temel fonksiyonu fon fazlası olandan fon alıp, fon eksiği olana kredi adı altında satmasıdır. Burada parayı işleterek kâr marjı sağlar.

Google, eğer ödemelerini CitiBank üzerinden yaparsa ve bu ödemeleri bir ya da iki gün bloke altında kalırsa CitiBank bayram eder. Çünkü bu bir iki günlük süreçte parayı kredi olarak satarak iki günde çatır çatır işletir. İki günde nasıl işletilir bu para diye düşünebilirsiniz, günlük çekilen ve gün sonunda kapatılması gereken ticari krediler vardır. Bu krediler sayesinde güzel komisyon kazanır bankalar.

Bankalar doyumsuzdur, sadece bununla kalmaz Google'ın yatırım amaçlı değerlendirmek istediği parasını da CitiBank'ta bulundurmasını ister. Google'ı da ticari bir müşteri olarak ele alırsak, her ne kadar büyük bir şirket olursa olsun her müşterinin klasik özelliklerinden biri alışkanlıktır. Tıpkı berber gibi, sizi sizden daha iyi tanırlar. Asla aldatamazsınız. Çok paranız varsa bankalarda böyledir. Asla aldatamazsınız. Bu yüzden Google CitiBank üzerinde belirli bir parasını çeşitli yatırım fonlarında değerlendirebilir. CitiBank yine bu parayı çatır çatır işleterek neffis bir kâr marjı elde eder.

Neden CitiBank'a ikna olmuş derseniz, ödeme yapacağı zaman en düşük kesintiyi ve bir takım özel bankacılık işlemleri sunduğundan dolayıdır. Google'a kim özel bankacılık işlemi sunmaz diyebilirsiniz, CitiBank'ın Google'da yüksek yerlerde ya eşi dostu akrabası vardır ya da en özel bankacılık işlemi sunuyordur. Bir de Google sadece CitiBank ile çalışmaz mutlaka farklı olarak çalıştığı başka bankalarda vardır. Çünkü bu kadar büyük bir firmanın tüm finansman işlemlerini tek bir banka karşılayamaz.

Bir de bankaların sıralanması açısından şöyle bir husus vardır, devlet bankaları her zaman en ön sıralardadır. Çünkü adı üstünde devlet bankasıdır ve devlet vardır arkasında. Şuanda ülkemizde mevduat anlamında banka sıralamasına bakıldığında Ziraat açık ara farkla birinci sırada gelmektedir. Çünkü devlet bankasıdır, devletin tüm personelinin ziraat içerisinde hesabı vardır ödemeleri oradan olur. İki Garanti, üç Yapı Kredi diye uzar gider liste.

Memur maaşları devletin herhangi bir bankasından yatırılabilmektedir. Devlet bankasından olduğu sürece sıkıntı yok onda. İstanbulda Ziraat'ten yatabilirken, Mersinde Vakıf, İzmir'de Halk olabiliyor. Tamamiyle devlet büyüklerinin planlamasına kalmış bir şey bu.

Not: MEF Üniversitesi-Yapı Kredi iş birliği ile Bankacılık okuyorum, aklınıza takılan soruları cevaplamaktan memnuniyet duyarım.



Yabancı bankalar olmasa veya halk kredi çekmese devlet ekonomisi batar mı? Nasıl bir denge var ve ek olarak dolar üzerinden yapılan transfer işlemlerinde abd kazanç sağlıyor mu? Banka sistemlerinde açık var mı? Yabancı bir banka veya Türk bankası tahsil edemediği borçları devletten mi alıyor.