mhsn21 Ben son 1 yılda saçma sapan ipe sapa gelmez nedenlerle kapatılan okulları size sayabilirim, siz şuan aktif olarak Kürtçe eğitimin verildiği okulları aynı şekilde sayabilir misiniz?

Kesin olarak ayrıldığımız bir nokta ana dilde eğitimin temel hak olması. Bir kişi bile Kürtçe eğitim almak istiyorsa devlet bu eğitim vermek zorundadır. Bu Muhammed'in hayatı gibi seçmeli şekilde verilemez, verilmemelidir. Ana dilde eğitim hakkı Türkiye'nin de taraf olduğu 20 Kasım 1989’da BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde net olarak vurgulanmıştır.

Evet sadece Kürtçe bilmek yetmez Türkçe bilinmeli, İngilizce bilinmeli, Almanca bilinmeli. Bedri Rahmi'nin "En Az Üç Dil Bileceksin" şiirindeki gibi insan en az 3 dilde ana avrat düz gidebilmeli:) Ancak ailesinden 7 yaşına kadar hiç duymadığı yahut pek az duyduğu bir dilde sen çocuğa temel bilgileri öğretmeye kalkarsan bu çocukların YGS, LYS ya OKS sınavlarında başarılı olmasını bekleyemezsin, beklememelisin; en başta fırsat eşitliğine darbedir bu. Neden bu sınavlarda en başarısız bölge Güneydoğu Anadolu düşündünüz mü? Burdaki çocuklarımız daha az mı akıllı batıdakilerdekilerden?

Hayır benim aklıma belge deyince bilimsel bilgi üretim aşamalarından geçmiş, akademik olarak değeri olan yanlışlığı ve doğruluğu kanıtlanabilen kaynaklar geliyor. Elinizde böyle kaynaklar varsa pek tabi görmek isterim.

Niyetim sizi kırmak değil, sadece biraz daha farklı bir bakış açısından olaylara bakmanızı istiyorum. Bölge halkından hala PKK'ye katılım varsa bunun en baştaki nedeni eğitimsizliktir. İkinci neden de umutsuzluktur.