THEX3T4R adlı üyeden alıntı

Hocam öncelikle ne kadar Teşekkür etsem az Allah razı olsun ingilizcem gayet iyi konuşma ve okumada zorluk cekmiyorum (teknik terimlerde dahil) Web olarak şoyle bir yol izlemeyi dusunuyorum. HTML -> CSS ->PHP ->SQL opsiyonel olarak jquery veya jscript
Peki hocam bir sorum olucak ASP.ET önermiyorsunuzda bana daha kolay ve daha dinamik geldi birde ASP.NET sql destegi var kendi oyunumuzun web sitesi asp ve sql kullanıyoruz :/ (cahilligime verin) Birde hocam masaüstü ve system dili olarak ne önerirsiniz bu soruları cevaplarsanız cok makbule gecer :)


Asp.net'in SQL desteği elbette var; Mssql kullanır ve maliyetlidir. Mysql gibi açık kaynak kodlu değildir. Dediğim gibi, dil seçimini bir platforma bağlı kalmayın diye önerdim ve ileride yapacağınız çalışmaları ticari bir amaca dönüştürmek istediğinizde kimse yüksek sunucu paraları ödemek istemez. Eğer İngilizceniz çok iyi ise, hepsini unutup go lang öğrenmenizi tavsiye ederim.

Kardeşim sistem programcılığına merakın varsa C/C++ öğreneceksin. Her ne kadar ülkemizde sistem programcıları iş bulmakta zorlansa da açta kalmıyorlar. Sistem programcılığını öğrenmek uzun zaman ve emek ister. Şimdi sorundan anladığım kadarıyla bu alanda da bilgi sahibi değilsin. C# gibi java gibi diller ile masaüstü programcısı olabilirsin bu dilleri öğrenmen C/C++ gibi uzun zaman almaz. Zaten zaman almasın, insanlar direkt uygulama geliştirsin diye çıkan diller bunlar. C# ile java'nın kod yapısı birbirine benzemez. İkisininde çok farklı yönleri var ama kod yapısı farklı olsa da amaçları aynı diyebiliriz. İkisininde sağlam kütüphaneleri vardır. Bu da çok çabuk uygulama yapmamıza imkan sağlar. Eğer sen java kütüphanesinin kendisini yazacaksan, c#'ın kendisini yazacaksan burada C ve C++ öğrenmen gerekecektir. İşte bu sistem programcılığına girer. Dediğim gibi ülkemizde framework geliştiren veya bir işletim sistemi geliştiren olmadığı için ve ciddi emek istediği için kimse cesaret edemiyor. Zaten cesaret eden de belli bir zaman sonra java gibi dillere yöneliyor. Bunu şuna istinaden söylüyorum Mecidiyeköy'deki C derneği sistem programlama üzerine kurslar veriyordu Kaan Aslan ileri düzey C++ dersleri veriyordu. O zamanlar hatırlıyorum kendisi de java olsun c# olsun bu gibi dilleri eleştiriyordu. Ama bir ara ziyaret ettiğimde Kaan Aslanın JAVA dersleri verdiğini gördüm. Talebin çok olduğunu ve şirketlerin iş ilanlarında bu gibi dilleri tercih etmesi Kaan Hocayı da Java dersleri vermeye mecbur kıldı ki oranında kendisini ticari anlamda döndürmesi ve para kazanması gerekiyordu. Eğer sistem programcısı olacaksan oradan kurs almanı öneririm. C/C++ derslerini Kaan Aslan vermiyor ama Necati Ergin veriyor diyebiliyorum. Fark etmiyor zaten sistem programcılığında ikisi de kendisini kanıtlamış insanlardır. Zaten Sistem programcısı olmak istiyorsanız eğitim şarttır. Birinin size tavşan deliğini göstermesi gerekiyor. :)