Kilo durumlarında erteliyorlar. Ertesi sene yine yoklamaya gidiyorsun.
Şimdi şöyle 2 durum var:

1- Askere gitmeden önce çürük alma

Bunun için kendi isteğinle yada komutanların isteğiyle seni askeri hastaneye gönderiyorlar. Orada heyet bakıyor. Kabul ederlerse çürük veriliyor. Ömür boyu askerden muaf oluyorsun.

2- Askere gittikten sonra geri gönderilme

Burada askere gittikten sonra tabur komutanı vs askerliğe uyumsuz olduğun kanısına varırsa basit birkaç işlemle seni geri gönderebiliyorlar.

Şimdi yoklamaya gittiğinde gerçekten kendini askerliğe elverişsiz görüyorsan şube komutanına durumu anlatacaksın. O yardımcı olur. Utanacak korkacak birşey yok. Açık açık ben askere gitmek istemiyorum ne yapabiliriz dersin. Güçsüzüm, kilom az, gelişim bozukluğu var vs. O zaman seni askeri hastaneye gönderir ve orada duruma heyet karar verir.
Ama kilo azlığından vs gibi durumlarda seni o celb döneminde almazlar bir dahakine sevk ederler. 2. kontrolde de durum aynıysa 1 sene atarlar. Askere gitmeden önce muaflık durumları sadece askeri hastaneye giderek olur. Başka yolu yok.
Bazı insanların mesela %60 engelli belgeleri var. Ama dış görünüşlerinde fiziksel bir engelleri olmuyor. Bu durumlarda da askeri hastaneye gönderirler. Adamın eli yüzü düzgün, heryeri sağlam ama mesela iç hastalıktan %60 engelli raporu almış. O raporlar askeriyede geçmez.