Herkese selaaam!

Ciddi terimlere girişecek olursak webmaster kelimesinin türkçe karşılığı web uzmanı felan oluyor herhalde. Fakat bizim şimdiki konumuz terimler değil. Bizim konumuz sözlük anlamını bir kenara bırakıp gerçek bir webmaster nasıl olurmuş, öğrenmek.

Tabi ki sağlam kaynaklarından belirttiği gibi yazılım , grafik tasarım , animasyonlu yazılım ve sunucu taraflı çalışmalar yapabilen ve bu alanların geliştirme departmanında bulunan kişilere webmaster denir. Bunu bi netleştirelim'de sonra şey olmasın! :)

Peki benim gözümde webmaster nasıl olunur? 5 Madde ile anlatmaya çalışalım bakalım..


  • Öncelikle yaptığı işte istekli olmalı ve yaptığı benimsemeli.



Yaptığınız iş her ne olursa olsun bu, bir wordpress kurulumu gibi kolay bir iş olsa dahi benimsemelisiniz. Önemseyerek oluşturduğunu veritabanlarında bile sorun yaşayabilirsiniz. Ciddiyet ve disiplin her zaman kazandırır. Yaptığınız işte istekli olmanızı her zaman her konuda vurgulayacağım gibi burada'da vurgulamak istiyorum. İsteyen dağı aşmış istemeyen bağ olup kalmış derler ya... O hesap yani :)


  • Her türlü olumlu/olumsuz eleştiriyi dikkate almalı.


Kimse mükemmel ve ya bir adım önden doğmaz. Herkes etten ve kemikten sonuçta. Bize en muhteşem yapan hatalarımız değil mi zaten?

Bu kadar özlü sözden sonra güzel bir açıklama yapmam gerekiyor sanırım. Yaptığımız çalışmaları tamamladıktan sonra sektördeki bilirkişilerin görüşlerini almak için ilgili olduğumuz alanların platformlarında çalışmalarımızı paylaşırız. İlk çalışmalara gelen yorumlar genelde hüsrandır. Bu yorumlar yüzünden hevesiniz kırılacağına, aksine bir daha bu tarz yorumları okumak istemiyorum diye kendinizi komutlandırmak daha iyi bir yoldur. Sektörün hakim kişilerinden ve ya ilgili olduğunuz alanın içinde bulunan birisi çıkıp'ta şu olmamış diyorsa, o kişinin dediği doğrudur diye de kesin bir şey söylenemez.


  • Rekabet gücüne güvenmeli ve risk denilen şeyi hayatınızın bir parçası yapmalısınız.


Rekabet sadece web hayatında değil aslında, hayatımızın her yerinde olan bir şeydir. Biz bu sanal dünyanın rekabetinden bahsedelim şimdilik. Aslında rekabeti sevmek şu zamanda çok zor. Eline tablet alan grafiker, hazır template kuran webmaster, Gta 5 oynayanın gamer olduğu bir jenarasyon var artık. Rekabet gücü çok fazla bu dünyaya girip içerik üretmeye çalışmak yeterli derecede rekabeti sevmek ve risk almaktır ( bence ) .


  • Para için bu işi yapacaksanız yapmayın, ama hayrına'da yapmayın..


İnsanın paraya oksijen kadar ihtiyaç duyduğu bir zaman'da yaşıyoruz ne yazık ki. Bu tarz işlerin içine girenlerin ilk amacı genellikle para kazanmak oluyor. Bu işe para için girecekseniz hata yaparsınız çünkü; bu işlerden ciddi şekilde gelir elde edenler ilk 2-3 yılını sadece bilgi edinmekle ve projelerini geliştirmekle meşgul olduklarına emin olabilirsiniz. Tabi ki yeri geldiği zaman 1 TL'nin bile hesabını yapmak gerekir fakat başarı için para değil bilgi ve tecrübe gerekir demeyi'de es geçmeyelim.


  • Bitti deme! Sonu Yoktur.


Bu sektörde yer edinmek istiyorsanız "süper fikrim var" deyip çıktığınız yolda "neyse nasip değilmiş" demesini bilmek gerekiyor. Ama bitti demek kesinlikle doğru bu terim değil. Evet güzel bir fikriniz olabilir hatta ilgili alanın bütün kollarına hakimsinizdir ama olmayınca olmaz bazen. Hemen pes etmemek lazım. Kendimden örnek vermek gerekirse, bir proje üzerinde çalışmaya başladığım'da kendime 6 aylık bir süre veririm eğer giriştiğim iş bu süre zarfında bir adım dahi olsa yol kat ettiyse devam ederim ama baktım ki hep aynı yerdeyim, o zaman artık olmayacağına kanaat getiririm. Ama bitti demem. Bu uçsuz bucaksız dünyanın kesinlikle sonu yoktur ve bu dünya için içerik üretmek sizin zekanıza ve girişimciliğinize bağlı bir durumdur.

Kaynak : http://ugurovic.com/iyi-bir-webmaster-nasil-olunur/