Google Arama'nın yöneticisi Amit Singhal'dan gelen açıklama, Google'ın oyunu değiştireceğini, anlamsal aramaya doğru kayacağını gösteriyor.

Google'ın en son algoritma güncellemelerinde bile, anahtar kelimeler en önemli oyuncu konumunda bulunuyor. Fakat Google Arama'nın yöneticisi Amit Singhal'dan gelen açıklama, Google'ın oyunu değiştireceğini, anlamsal aramaya doğru kayacağını gösteriyor.



Anlamsal arama sisteminin kaynağı, Google'ın Bilgi Kümesi teknolojisi, yani insanların ne arayabileceğine dair girdilerin oluşturduğu bir bilgi kümesi. Bu sayede Google neyi merak ettiğinizi anlamış olmakla kalmayacak, aynı zamanda sorunuz ile en çok alakalı siteleri size gösterecek. Yani, 10 benzer sitenin yerini, sorularınızın cevabını içerebilecek olan 10 site alacak.


2008 yılında ortaya çıkmaya başlayan anlamsal arama motorları, dil üzerine yoğunlaşıyordu. Mesela Hakia bunlardan biri. Fakat bu "anlamsal arama" teknolojisinin günümüzde yeniden duyulmaya başlamasının nedeni, şüphesiz Google'ın teknolojiye olan ilgisi. Hatta Apple'ın Siri'sine "Google Assistant" ile cevap vermesi, ilgisinin büyük olduğunu gösteriyor.

Anlamsal aramada ön sıralara çıkmak için, anahtar kelimeleri yalnızca doğru yerlere yazmanız yeterli değil. İnsanların ne aramak isteyeceğini de iyi bilmeniz gerekiyor.

Kullanıcı arama yaptığında, bir soruya cevap bulmak ister. Anahtar kelime teknolojisini etkili kullanan bir kullanıcı ise, sorunun içinde geçen anahtar kelimeleri aratmakla yetinmek zorunda kalır. Anlamsal aramada, işler değişecek. Yalnızca anahtar kelimeleri aratmak yerine, soruyu yazıp, gerçek anlamına uygun cevaplar elde edebileceksiniz.

Mesela, insanlar "yoga" kelimesini aratarak neyi arıyor olabilir?

• Yoga nedir?
• Değişik yoga çeşitleri
• Değişik yoga pozisyonları nasıl yapılır
• Yoga kıyafetleri nasıl seçilir
• Yoga egzersizleri videoları

Olasılıkların sonu yok. Bu yüzden bunu diğer insanlar en basit hangi şekilde sorar, diye düşünürseniz, anlamsal arama motorunun yükü hafiflemiş olur. Dili doğal haliyle kullanmak ise en güzeli.
Google Bilgi Kümesi ile, Google şimdi kendi sorularını cevaplıyor olacak. Ve şimdi yalnızca diğer şirketlerle değil, Google ile de yarışıyor olacaksınız.

teknolojioku