Bu devirde bir forum nasıl tutar? Fikir alışverişi yapalım...

Bence bu devirde forum tutturmak, bu işlerin ilk piyasaya sürüldüğü gibi asla olmayacak artık. Mesela donanımhaberi ele alalım, temaya dair bir şey yok, ama deli gibi aktif üyesi var. Neden? Çünkü zamanında o içeriğe sahip kategorilerde insanların ihtiyacını karşılamış. O zamanlar insanlar temaya cafcafa işlevselliğe değil direk bilgiye bakıyordu. Şimdi ise aynı bilgi 100 farklı sitede mevcut. Adam temasını beğenmezse çıkıp diğerinden alıyor yani o derece keyfi.

Şimdi ise forum tutturmak bence ayrıntı ve kurnazlık işi. Kurnazlık dediğim öyle konuyu misafirlere kapat merak edip üye olsun tarzı değil. Mesela wmaracı; diğer forumlara göre çok daha kullanışlı bir arayüzü var. Temadan imla klavuzuna kadar adamlar çalışmış, helal olsun. Yani ben vBulletin in iç yüzünü, piyasadaki çevirisinin nekadar berbat ve hatalı olduğunu biliyorum. WMaracı nı biraz incelediğimde o profildeki ıssız bölümlere kadar ufak tefek kalsa da çeviri ve imla hatalarını düzeltmişler. Mesela ikonları gif değil de png kullanmak gerekir. Simetriye önem vermek gerekir. Bunlar hep göz zevki, alıcı bakışına hitap eden, etkileyici unsurlardır. Şu an bu yazıyı hızlı yazdığım için özenmiyorum ama normalde ben de bu konularda takıntılıyım. Bir imla hatası, bir yamukluk çoğu kişiyi rahatsız ediyordur. Rahatsız olmayanlar zaten iyi halinden de rahatsız olmayacağından onlar için bir problem yok. Rahatsız olanları da düşündüğünüzde tema işi bitmiş oluyor.

Bir de işlevsellik önemli, yine wmaracından örnek vereceğim, bildirim olayı çok güzel. Başka forumda görmedim ajax sistemi. Premium üyelik sistemi oturmuş, güzel. Ticareti iyi. Tüm özelliklerini saymayacağım, demek istediğim siz bu siteye ticaret amacıyla giriyorsanız, istdiğinizi alacağınız bir ortam var. Bunlar önemli.

Son olarak güncellik. güncel olmalı. Farklı içerikler olmalı.