Konuya beni etiketleyerek yaptığım işlere güvenen arkadaşlara teşekkür ederek başlamak istiyorum.

2. sorudan başlayarak cevap vereyim. Kendi çalışmalarım için konuşuyorum. Forum dışında kurumsal düzeyde Wordpress teknik destek, altyapı sağlama, kurulum, optimizasyon gibi aklınıza gelecek birçok konuda hizmet vermekteyim. Birkaç aydır da bu hizmetleri forumlarda kaliteli hizmet arayan arkadaşlara sunmak için çabalıyorum. Yaptığım iş uzaktan müdahale edilebilir, yönetilebilir bir iş olduğu için yüz yüze görüşmenin elzem olmadığı ancak uygun durumlarda ve büyük projelerde yüz yüze görüşmelerin de yapılabildiği bir iştir. Uzaktan müdahale sırasında kendi adıma yaptığım tüm işlemleri adım adım karşındaki kişiyle paylaşıp tüm olasılıkları izah ederim. Çalışma başlangıcında çalışma sırasında ve çalışma sonrasında raporlama gerekli ise bu raporlamayı yapmaktayım. Dilerseniz bu raporlardan örnekler de sunabilirim. Bu konuda hiçbir sıkıntı kendi çalışmalarım adına yaşamazsınız.

Birinci soruya gelince. Buradaki bu hizmetleri yapanların çoğu tecrübelerinin üzerine uzun çalışmalar koyarak birikimlerini kullanarak yapıyorlar bu işleri. Buna ben de dahil. Benim çalışmalarım içinse farklı noktalar şunlar; Elbette ki birçok problemin çözümü internette özellikle yabancı kaynaklarda yeterince açıklanmış durumda var. Ancak ben yaptığım tüm çalışmalarda en ufak Wordpress kurulumuna bile saatler harcadığım oluyor. Bunun sebebi Wordpress'in ne kadar basit ve kullanışlı olsa da yeterli sistem özelliklerine sahip olmayan sunucularda büyük problemlere istenmeyen durumlara sebep olabilecek çok fonksiyonlu bir yapıya sahip olması ve tüm bu araştırmaları değerlendirmeleri yapıyor olmam.

Yaptığım işleri "çok pahalı" diye nitelendiren kişiler oldu. Onların hizmetlerimin pahalı diye nitelendiriyor olmalarının sebebi 5 dakikada Wordpress kurup teslim eden ve arkasını aramayan bu işi de "en uygun fiyata" sloganıyla yapan arkadaşların olması. Mutlaka herkesin çalışma şekli farklıdır fakat sorunuzun cevabı benim çalışmalarım için bu şekildedir. Eğer bir eklenti kurup hızlandırma yapıyorum deniliyorsa burada bir eksik var demektir. Ben olabildiğince eklentisiz, php, html, css, js gibi dillerin izin verdiği daha kullanışlı ve sağlıklı yolları öncelikli olarak tercih ediyorum. Bir cache eklentisi kurup ayarlarını yapmak çok kolay bir iş. Ama her site, her sunucu, her tema için cache eklentisi işe yarayan bir çözüm değildir. Kendi adıma kodlama düzeyinde çalışıyor ve tüm bu çalışmaların raporlanması yapıyorum.

Wordpress kolay anlaşılabilir ve kolay kullanılabilir bir yazılım olduğu kadar çok çok dikkat edilmesi gereken sorguları çalıştıran bir saatli bombadır. Üç beş liraya iş yapıp kimseyi üzmek istemeyişim bundandır.