724SATINALCOM adlı üyeden alıntı
fiytlar nedir bilmiyorum ancak ilk başta pahalı olur sanırım..arefe yada bayramın ilk günü gerçek değerini bulur gibime geliyor
birde dişi hayvan kesiliyor kurbanda da bu devam ediyor... çiftçiler bunu bilerek yaptığını düşünmeye başladım hayvan azalsın fiyat yükselsn diye devlet de ithal hayvan geitrerek bunu dengelemesi lazım
Zaten şu ithalat kısmında iş karışıyor :) ithalat yapılınca hayvanının değerinin düştüğünü gören sinirlenip bırakıyor, yahut zarar edip batıyor. Üçkağıdın döndüğü nokta ithalat izninin kime verildiği, sen hayvan sahiplerinin hepsini sübvanse edecek şekilde ayarlama yapmazsan, dışarıdan bir şirket sahibi parayı kaldırırken hayvancılar batarsa o iş orada patlar. Bir daha o sektöre yatırım yapacak insan da bulamazsın.
Bunun ayarı olmalı, adil bir şekilde yapılmalı, misal hayvanı olan herkese hayvan başı fiyat düşüşünden doğacak olan zarar devlet tarafından ödenmeli. Hayvanın kaç para ediyor 13 bin lira mı al sen 3k parayı artık bu hayvan 10k edecek hayvan ithal ediyorum, bak seni de zarar ettirmiyorum demeli, yahut ithalat hakkını hayvancılara paylaştıracak bir kooperatife vermeli. Yani böyle bir şeyler yapmalı ki, hayvan ucuzlarken bu fiyat düşüşünün ceremesini üretici çekmemeli.
Devlet bu ithalatı kendi yapsa bunu çok rahat ayarlar, Et 45 lira mı ? 15 liradan ithal eder, 30 liradan eti satışa sunar, et fiyatlarını 30 liraya çekmiş olur, bu ticaretten elde edeceği kilo başı 15 lira kârı da cebe indirmez hayvancıya verir, kimse bir şey kazanmaz yahut kaybetmez, et fiyatları da aşağı çekilmiş olur, tüm ülke kazanır biraz et yer insanlar. Ama işte devlet bunu yapacağına, ranta dönüştürüp herifin birini zengin etmeye kalkıyor, sonunda da herkes zarar görüyor.