brown adlı üyeden alıntı

Hocam o zaman en iyisi sanırım dağıtımı değiştirmek olacak. Linux Mint'e geçeyim o zaman. Benim cihazımda UEFİ Bios var ve Ubuntu'nun kurulumu biraz farklıydı. Ben Windows'u silmeden kurmak istiyorum kurulumda bir sıkıntı olsun istemem. İnternete bakıyorum ancak rehber bulamadım ne yazık ki. Bir de son olarak, Ubuntu'da yer alan Firefox gibi programlar Mint'te de mevcut değil mi?

Şimdi size ille de yeni bir Linux dağıtımı kurun demiyorum. Bir arkadaşın reklam kaygısını dile getirmesi üzerine, bu ihtimal tüm Ubuntu masaüstlerinde vardır ve o zaman başka dağıtımlara geçmek gerekir dedim.

Yazılımların her biri dağıtımlardan farklı projelerdir. Firefox da bu projelerden biridir. Linux dağıtımlarının çoğunluğunda birincil tarayıcı olarak Firefox gelir. Yine Opera, Chromium, Chrome gibi tarayıcıları da depolardan kurabilirsiniz.

Kurulum aşamasında Ubuntu için yaptığınız bölümlemeyi aynı şekilde kullanabilirsiniz.

Eğer Windows yüklü bilgisayara ilk defa Linux kurulacaksa, önce Linux için uygun yeni bölümler oluşturmak gerekir.

Linux kurulumu için 10-15 GB boyutunda boş bir bölüm yeterlidir. Bu bölüm yoksa istediğiniz bir bölüm yeniden boyutlandırılarak elde edilebilir. Kurulum için seçilen bölümün bağlama noktası "/" olarak seçilmelidir. Ve Linux'e uygun dosya sistemi (ext4 biçimi önerilir) ile biçimlendirilmelidir.

Bir de Swap (Takas) alanı kullanmakta fayda vardır. RAM'in 1,5 katı boyutta olması yeterlidir. Bağlama noktası olarak "Swap" veya "Takas Alanı" seçilmesi gerekir.

Linux Mint veya diğer güncel dağıtımlar NTFS olarak bulunan Windows bölümlerini görür zaten ve bu nedenle başka bir bölüm yaratmanıza gerek yoktur. NTFS veya FAT olan diskleri Windows ile ortak kullanabilirsiniz.

Bunların ardından kuruluma devam edersiniz. Kurulumun Grub aşamasında size nereye kurulacağını sorar. Bilgisayarda Windows da olduğu için "MBR" (Windows 7'den itibaren "Sistem tarafından ayrıldı" yazan bölümdür) seçmelisiniz.

Gerisini Linux kendi halleder. Açılışta Grub'u görüp istediğiniz işletim sistemini seçer kullanırsınız.