Tercih etmeden önce gideceğiniz okuldaki öğretim görevlilerinin kim olduğunu araştırın ki size ne verebileceklerini veya ne veremeyeceklerini öğrenin. Ayrıca müfredatlarına bakın. Hangi eğitimleri alacaksınız. Bizim ülkemizde her yıl azımsanmayacak kadar binlerce bilgisayar programcısı mezun oluyor. İnanın çok ama çok azı bir şeyler öğrenebilmiş ve öğrenenlerde öyle aman aman bilgi ile donanmış değiller. Bu onların yetersiz olduğu anlamına gelmesin eğitim sistemi yanlış.
Örnek vermek gerekirse iyi bir C, C++ veya java programcısı 5 yılda yetişiyor. Müfredata bakıyorsun programcılığın yanında programcılık ile alakası olmayan dersler görürsünüz. Dolayısıyla iyi bir programcı 5 yılda yetişiyorsa 2 yıllık bilgisayar programcısı mezun olduğunda tercihinden dolayı hayal kırıklığı yaşayabilir. İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencilerinin Mecidiyeköydeki C derneğinde eğitim gördüğünü söylersek durumu çok daha iyi özetleyebiliriz.
Bilgisayar programcısı olacaksanız eğer çok çalışmanız lazım ve devamlı yenilikleri takip edeceksiniz. Birde iş ilanlarına bakacaksınız. Zaten baktığınızda gelecek adına hangisini seçmeniz gerektiğini anlarsınız. Hoş bizim ülkemizdeki iş ilanlarına bakınca öyle şeyler isteniyor ki, onları öğrenmeye ömrün yetmez. Mekatronikçiler için komple bir robotu tek başına yapmasını isteyenler var mı bilmiyorum bakmak lazım :)
Günümüzde zaten progamcılardan istenen şudur; Framework olayına ne kadar hakimsen o kadar iyisin. Yani artık şunu yazayım, şu sistemi kodlayayım olayından hızla uzaklaşıyor dünya. Her şey Framework ile hallediliyor. Adamlar yazmış sen hangi fonksiyon ne iş görür bunu öğreneceksin.
Yani kısacası ister programcılık istersen mekatronik oku bunları 4 yıllığa tamamlaman lazım. Eğer ikisi arasında kararsız kaldıysan şöyle düşün; Mekatronik okursan kontrol sistemleri üzerinde çalışırsın zevkli midir evet bence öğrenince zevklidir. Uzmanlaşması zor mudur? Hangi alanın kolay ki? :)