Herkese merhabalar,
Lisansüstü eğitimimden ve üniversitedeki idari işlerimden fırsat buldukça amatör olarak web yöneticiliği yaptığım, üniversitedeki ofisimde hep yan sekmede wmaracının açık olduğu gerek gerçek hayatta beni tanıyan iş arkadaşlarımın gerekse forumda beni yakından tanıyan üyelerin malumudur. Birkaç eğitim sitem var, eğitime dair bildiklerimi ve tecrübelerimi yazıyorum, haftada 2-3 özgün yazı eklemeye çalışıyorum, isteyene özelden link de atabilirim, sitelerin günlük hitleri de 3-4K'larda yani öyle çok aşırı hitli siteler değil gerçi.

Özetle, bu yazıyı amatör bir web yöneticisinin sektöre ve sisteme dair çıkarımları olarak okuyabilirsiniz.

Hep diyoruz özgün makale yaz, Google özgün makalelere önem veriyor, özgün makaleli siteler tutar. Peki bu özgün makale ne? Daha doğrusu özgünlük ile kastedilen ne?

Özgünlüğü ölçen programlar var, kullanmadım ama duyuyorum, hatta özgünleştirme yapan programlar var. Fakat bence konu bir makalenin farklı cümlelerle yazılmasından çok daha öte.

Bir makaleyi alıyorsun, ama'ları fakat yapıyorsun, aktif cümleyi pasif cümle yapıyorsun, Ali'yi Veli yapıyorsun, sonra söz konusu özgünlük programında taratıyorsun, özgünlük oranı epey yüksek çıkıyor ve sitene koyuyorsun. Bu şekilde ilerlersen bu site tutar mı? Bence tutmaz.

Bence özgünlükten kasıt biçimsel ya da dilsel özgünlük değil, niteliksel özgünlüktür. Yani sitenin ya da daha spesifik anlamda konunun değer katıcılığıdır. Kullanıcı senin sitene niye girmeli, daha spesifik olarak o konuyu neden senin sitenden okumalı, bu soruya cevap verebilmektir. O konu zaten başka bir sitede yazıyor, sen bunu alıp, yukarıda belirttiğim şekilde Ali'yi Ahmet yapıp, ama'yı fakat yapıp güya özgünleştirmişsin ben bunu niye senin sitenden okuyayım ki? Ben sitene niye girmeliyim, ben o konunu niye okumalıyım, o konu hakkında diğer sitelerde bulamayıp senin sitende bulabileceğim şey ne? Bir ayrıntıyı farklı bir örnekle mi açıkladın, her yerde kısaca değinilip geçilmiş bir şeyi oturup tüm detaylarıyla mı açıkladın, tartışma mı yaptın, karşılaştırma mı yaptın, ne var yani diğerlerinden farklı olarak? İşte buna özgünlük denir ve evet bu bağlamda özgün olan siteler tutar.

Peki bahsettiğim şekilde yani biçimsel değil de niteliksel bağlamda özgün makale yazabilmek kolay mı? Kesinlikle değil. Böyle bir makale yazabilmek o alanda uzmanlık gerektirir. Başta ne dedim? Eğitim sitelerim var, günde 3-4K hit alıyor. Peki ben niye sağlık siteleri değil de eğitim siteleri açtım. Çünkü eğitim alanında uzmanım. Öğretim görevliliğine başvuru ve atanma süreciyle ilgili boş bir kağıda hiçbir yerden bakmadan bin kelimelik yazı yazabilirim ama gribe ne iyi gelir konusunda 10 kelime yazamam. Zaten yazdığım makaleler özgün olduğu için benim eğitim sitelerim tutmuş durumda, isteyene özelden örnek vereyim, hiçbir SEO çalışması yapmadığım halde makalelerimin en az yarısı Google'da ilk sayfada en az %25'i ilk üçte.

Uzun bir yazı olacak, toparlayayım. Özgün makale evet çok önemli ve özgün çalışmalar içeren siteler mutlaka tutar ama burada özgünlük mevcut birkaç yazıyı eş anlamlı kelimelerle değiştirip servis etmek değil, niteliksel açıdan yazının özgün olmasıdır, yani okuyucuya başka sitelerde olmayan bir "değer" sunmasıdır. Böyle yazılar er geç kesinlikle tutar ve hit çeker. Dolayısıyla böyle yazıları içeren siteler de tutar.

Görüşlerim bu yönde, okuduğunuz için teşekkürler.