:)
Yazılımsal olarak örneklendiremeyeceğim ama anlatmaya çalışayım :)

Mesela siz diyorsunuz ya Textarea'dan bilgi çekiyorum diye. Eğer sitenizde SSL olsa siz o veriyi okuyamazsınız ( Eğer yapılan işlem sizin sunucunuzu alakadar etmiyorsa tabi ).

SSL sertifikası güvenli bir ara bağlantı sunar. Size şöyle söyleyeyim. Ziyaretçi bir işleme onay vermediği sürece siz kullanıcının yapmış olduğu herşeyi şifrelenmiş olarak görürsünüz.

Örneğin sitenize girdim ve yorum yapacam. yorumun textarea kısmında ben cumlelerimizi yazıp gönder butonuna basmadıgım sürece bu veriler şifrelenir. Gönder butonuna bastıktan sonra işlem sizin sunucu tarafından karşılık bulursa normalleşir.

... sitenizde iş bankasına ait kredi kartımla satın alma işlemi gerçekleştireceğim diyelim. Bilgilerimi girip gönderdiğim zaman bilgilerim sizin sunucuya değil, iş bankasının kendi sunucusuna iletilir. Bu iletim esnasında siteniz yalnızca bir aracıdır ve benım bilgilerimin hepsi şifrelenir. Sizin sunucuda bilgilerim çözümlenemez. Bu şifrenin çözümüde yalnızca iş bankasının sunucusunda bulunuyor. Bi nevi kilit-anahtar ilişkisi var.

Benim gönderdiğim tüm bilgiler Bir kilittir. Anahtarı ise işlem yapmak istediğim yer hangi sunucuysa orasıdır. iş bankasını alakadar eden bir işlem sizin sunucularınıza şifreli olarak düşer.