Blogger olmak isteyenlerin en çok sorduğu sorudur. Bol bol araştırmalar yapılır, forumlarda “blogger mı kullanayım wordpress mi” diye sorulur, wordpress denilirse aslında gönlü bloggerdan yana olan arkadaşımız son kozunu oynar, “peki blogger ile başlayıp blogum tutunca wordpresse geçsem?”.
Şimdi diyeceksiniz ki sen ananın karnından wordpress kullanmayı bilerek mi doğdun? Hayır. Ben de ilk başta blogger kullandım hatta açtığım blog henüz duruyor arada dertlenmek için açıp bakarım o hallerime. Bu defa fazla uzatmayacağım, konuya geliyorum.
Blogger kullanmak kötü mü?
Aslında hayır, hatta Google sıralamalarında ve indexlenme süresinde Blogger’ın WordPress’ten daha önde olduğunu savunanlar var. Google, Blogger kullanıcılarını kayırıyor mu bilemem ama gerçekten Blogger ile çok hızlı yükselme sağlanabiliyor. Tabi .blogspot.com’dan bahsetmiyorum, eğer com,net,org alan adı alıp Blogger servisine bağlarsanız kısa sürede üç bölmeli anahtar kelimelerde ön sıralarda olabilirsiniz. Ama WordPress’ten çok daha iyi olduğunu düşünmüyorum, arada ufak bir fark var.
Blogger aslında yeni kullanıcıların tercih etmesi gereken bir servis. Blogger’da tasarımınızı, blog kurmayı ve geliştirmeyi çok öğrenemezsiniz fakat yazmayı öğrenebilirsiniz. Günlük yaşantınızda veya makalelerde ne kadar iyi bir üsluba sahip olursanız olun blog yazmak çok daha fazla şey istiyor. Ya da bana öyle geliyor bilmiyorum. Blogunuzda çok okunmak istiyorsanız insanları sıkmamanız gerekiyor. (bkz: blogger Ahmet sevdiğimiz bir bloggerdı, yazmayı çok iyi bilirdi, mesela ben bilmem)
Blogger için uygun insan tipleri şunlar olabilir:
Yeni başlayıp kendini geliştirmek isteyenler.
Detayları önemsemem, insanlar yazımı okuyabilsin yeter.
Ücretsiz olsun.
Bu şekilde düşünüyorsanız blogger kullanabilirsiniz. Tabi blogunuzu bir yere kadar geliştirebilirsiniz. Bir yerde tıkanacaksınız ve sürekli gelişim içinde olacağınızdan bir süre sonra blogger size yetersiz gelecek.
WordPress daha mı iyi?
Şimdi çok daha iyi diyemem. Ama geliştirmeye çok müsait. Hatta uslu bir çocuk olursanız bir gün kendi temanızı yapabilirsiniz. Temalar Blogger’daki gibi kolayca düzenlenmiyor ama çok daha detaylı şekilde düzenleme yapabiliyor, bileşenler yükleyebiliyorsunuz. Admin paneliyle daha detaylı ayarlara ulaşabiliyorsunuz. Detaylarla uğraşmak istiyorsanız en ufak detayına kadar blogunuzu düzenleyebiliyorsunuz ve daha görsel bir blog sahibi oluyorsunuz. (bkz: blog blog için midir, toplum için mi)
WordPress’te biraz daha fazla uğraşırsınız ama sonunda tam istediğinize ulaşırsınız bana göre. Blogger kullanan çoğu kişi bir süre sonra WordPress’e dönüyor. Tabi Blogger, WordPress’ten çok daha güvenli çünkü Blogger, Google kaynaklarında barınıyor. Ayrıca WordPress için bir hostinge ve alan adına ihtiyacınız oluyor. (WordPress.com dan Blogger gibi ücretsiz blog ta açabilirsiniz.)
Eğer yorum yapmak isterseniz yazımın tamamı :) = http://www.resitcicek.com/civil-war-blogger-vs-wordpress/