Kendimden örnek vereyim. Önce bir şeyler karalamak için kişisel blog açtım, sonra hedefimde kazanç yokken reklam telifleri geldi ve daha fazlasını gördüğüm webmaster forumlarında ilan açmaya başladım. Sonra kişisel sitemden teknoloji yazılarını çıkarıp gerçek bir Kişisel Blog haline getirdim ve teknoloji konularını yeni bir siteye yazmaya başladım. Burada da işler güzel gitti yakın arkadaşım ile ortak oldum. Bir süre sonra ben yazmayı bıraktım reklam, sosyal medya, seo..vs alanlarında bilgi kazanıp projeyi yükseltmeye başladım. Ortağım da yazmaya devam etti ve oda bu konuda kendini geliştirdi. Bir süre sonra bir ekip kurduk ve çok güzel kazançlar elde etmeye başladık.

Taki ortağımın kız arkadaşı olana, ailevi sorunlar yaşayana, sorumsuzlaşana kadar. Artık Ofis açalım, ortaya sermaye koyalım derken ortağım siteye içerik bile girme sorumluluğunu almaz oldu. Ben tüm gün çalışırken o hep bir yerlerde bir şeyler yapar oldu. Günde ortalama 8 saat çalışırken ortağımın projeye 1 saat bile ayırmaması, ayırsa bile oldukça isteksiz olması ve bunun aylarca sürmesi bizi dibe sürükledi. Her seferinde yapacağım, yazacağım, ilgileneceğim demesi ve benim hala inanmam yüzünde proje aylarca boş kaldı, değer kaybetti, ekip maddi sorunlardan dağıldı ve proje çöktü. En son ortağıma sitedeki hakkı için ödeme yapıp ortaklığı bitirdim ancak bir daha tüm değerleri dibi görmüş siteyi yükseltmem mümkün olmadı. Proje elimde kaldı.

Burada çıkarılması gereken sonuç, ortaklık olmadan bu kadar hızlı yükselemezdik ayrıca ortak olmadan bu kadar hızlı düşemezdik ve proje halen yaşıyor olabilirdi.

Bahsi geçen ortağım ile sadece ticari iş birliğimizi bitirdiğimizi halen çok yakın iki dost olduğumuzu da belirtmek isterim. Arada hiç bir küslük, kırgınlık olmadı. Yolları ayırdığımız ortağım da bu yaşananların bilincinde ve durumdan üzgün. En azından senin yüzünden benim yüzümden diye birbirimizi yemedik :)

Peki ya daha sonra ne oldu? Ben bireysel olarak projelere devam ettim. Bilgimin daha fazla olduğu Oyun sektörüne geçtim ve 2 proje daha yaptım. Her şey sil baştan tekrar yazmaya başladım, gece gündüz yazdım bu sefer başarı daha hızlı geldi. Şu an bir ortağım yok ama bir ekibim var. Ve bu ortaklık riskini yok ettiği için çok daha emeni bir şekilde projelerimle başarıya koşuyorum. Yazarlarım sayesinde yazma işinden yine kurtuldum :D

Ortak olurken bu günü değil, geleceği düşünün çunki öğrenme isteği bile gelecekte büyük bir sorun olacaktır. Aynı seviyedeki öğrenmeyi seven biri ile bildiğini yapan biri arasında bir süre sonra fark oluşacak ve sorunlar çıkacaktır.

Not: Bu konuda söyleyecekleri aslında daha fazla ancak okumak herkes tarafından sevilmiyor :) İlk defa böyle bir yazı yazdım, umarım yanlış anlaşılmamışımdır.