Ruslar’ın sıcak denizlere inmesi tarihsel bir hayaldi. Dünya değişti ve savaşlara gerek kalmaksızın bu mümkün. Hacker’ın harman olduğu yer Rusya’da teknoloji şirketleri harıl harıl çalışıyor. Kaspersky ile birlikte dünyanın tanıdığı bir başka Rus teknoloji şirketi olan Yandex, Türkiye’yi büyüme için hedef ülke ilan etti. Sıcak denizlere inmek için daha güzel bir bahane olamazdı :)
Moskova’ya aynı sene içinde üç defa geldikten sonra uzun bir ara verdim. 10 senelik uzun bir ara… Eski şehirler normalde yapı olarak pek değişmez fakat Moskova’daki değişimi hayretle izledim. Rusya gelişiyor, dönüşümü sindiriyor ve hemen her sektörde güçleniyor. Teknoloji alanında Kaspersky ile birlikte başarısı göz ardı edilemeyecek bir başka şirket olan Yandex, geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına hızlı bir giriş yaptı. Bu hareketli süreçten sonra, şirketin küresel ve Türkiye’ye dair stratejilerini dinlemek için Moskova’daki merkez ofislerine gittim.
Rus kullanıcılar, konu internet olduğunda bir hayli vatanseverler. Facebook’un dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde hâkim oldukları pazarda, Vkontakte (vu.com) Rusya’da yüzde 90′lık pazar payıyla dünya devine şans tanımıyor. Yandex de arama motoru konusunda benzer bir güce sahip. 2001’beri yüzde 60’lık payla arama motoru pazarında lider konumundalar ve Google bu ülkede mahcup bir ikincilikle yetiniyor.
Google’ın Rusya’da esamesi okunmuyor
Yandex Moskova merkez ofisinde, şirketin CEO’su Arkady Volozh ile yemekte sohbet etme fırsatı buldum ve bilgilendirme toplantısında da somut veriler aldım. Rusya’daki pazarla ilgili bilgilerle başladı Volozh. Günde 150 milyon sorgu yapılıyor ve ayda 46 milyon tekil ziyaretçi yandex.ru sitesine geliyor.
Rusya’daki internet kullanıcılarının yarısına yakını açılış sayfası olarak Yandex kullanıyor. Reklam platformu da gelişmiş durumda. 270.000 reklam verenleri var ve online reklam pazarının yüzde 51′ini Yandex’in elinde. Ciro hedefleri de şirketin büyüklüğünü gösteriyor: 2012 için ciro hedefleri 1 milyar dolar!
Yandex’in kurduğu Veri Analiz Okulu’nda geleceğin uzmanlarını da yetiştiriyorlar. 2011′de 200 öğrenciye özel eğitim verdiler. Şirket 2009 yılında Yandex kelimesi için patent almış. Rusçanın kullanıldığı eski Sovyetler Birliği ülkelerinde de etkinler.
Gelelim Türkiye pazarındaki durumlarına. Arkady Volozh’a klasik “Neden Türkiye?” sorusunu sormasam olmazdı elbette. Bunun birkaç önemli sebebi olduğunu söyledi Arkady. Kiril alfabesi dışındaki ilk uygulama olarak Türkiye’ye gelmelerinde çok önemli sebepler olmalıydı kuşkusuz. Arkady Volozh’nin bu soruma cevabı tatmin ediciydi bence: “Türkiye’yi tercih etmemizin sebeplerinin başında Türk kültürünü bilmemiz ve Türk kullanıcısını anlamamız var. Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı olması da iştahımızı kabartı doğrusu. Her sene yüzde 68 artış bir başka önemli faktör. Türkiye’de 4 milyar internet sayfası var, inanabiliyor musunuz? Bu müthiş bir rakam.”
Yandex, Türkiye’de nasıl yol alacak?
Bunlar güzel. Peki Yandex Türkiye’de Google gibi kemikleşmiş bir rakip karşısında neler yapabilir? Siz de bilirsiniz, pek çok kullanıcı bir web sitesine ulaşmak için adresini Google arama kutusuna yazıyor, çıkan linkten siteye ulaşıyor. Bu denli yaygın bir arama motoru Google. Eh, Yandex gibi bir şirket elbette benim bildiğim bu gerçekleri bilerek ve isteyerek geliyor Türkiye’ye.
Soralım bakalım Arkady Volozh’a, “Ne olacak Yandex’in Türkiye’deki durumu?” diye. Rus soğukkanlılığı diye bir şey var mı bilmiyorum ama Arkady’nin gözlerinde gördüğüm şey oydu. “Türkiye’deki kullanıcılara bir seçme şansı veriyoruz. Çok az ülkede arama seçeneği var. Artık Türkiye’de de böyle bir seçenek söz konusu.” diyor Arkady Volozh ve ekliyor: “Türkiye’de 50 kişilik bir ekip çalışıyor. Yandex ilk defa yurt dışında bir programlama uzmanı ekibi kurdu. Sadece Türkiye için 100 yazılım uzmanı çalışıyor ayrıca. Türkiye’de harita servisimiz, sandığımızın çok üzerinde bir ilgiyle karşılandı. Şehir kameralarından aldığımız görüntülerden anlık trafik bilgisini haritada göstermemiz Türk kullanıcılarının ilgisini çekti. Bu ilgiyi diğer hizmetlerimizde de yaratmaya çalışacağız. Rusya’da faaliyet gösteren ve Türkiye’de devreye girmeyen hizmetlerimiz var.”
Kullanıcılar Yandex’ten müzik dinleyecek
Tam bu sırada “Türkiye’de arama konusunda rekabette direnmeyip harita ve benzer hizmetlerde pazar elde etmek hedefinde olabilir misiniz?” diye sordum. Arkady Volozh’un cevabı bana bu konuda başka soru bırakmıyordu: “Yandex olarak girdiğimiz tüm pazarlarda tek hedefimiz, arama reklamı konusunda gelişmek. İnternet reklamı kârımızın yarısını oluşturuyor. Diğer hizmetler, reklamdan kazandığımız parayla kıyaslanamaz.”
Bir de güzel haber verdi Arkady Volozh bu toplantıda. Yandex’in müzik servisi ilk defa bu toplantıda duyuruldu. 26 Mart’tan bu yana, Yandex’te şarkı aratarak çıkan sonuç sayfasında ücretsiz dinleme şansına kavuşmuş olduk.
Kaynak: http://www.teknolog.com/yandex-sicak-denizlere-turkiye-uzerinden-aciliyor/