haber58 adlı üyeden alıntı

Sanırım çözüm ara iş gücü piyasasını teşvik etmek ve tavsiye etmek olmalıdır. Devletin ne yazık ki her konuda olduğu gibi çalışma hayatında da ciddi eksiklik ve yanlış politikaları var. Herkesin istediği alanda çalışma hakkı var mı elbette var. Bunun için devlet planlı bir şekilde meslek liselerini teşvik etmeli. Onlara meslekleri ile alakalı ciddi teşvikler sağlanmalı. Böyle bir sistemde elbette herkes masabaşı işi arar. Haksızmıyım ?

Ek Olarak: 25 sözleşmeli er alınacak 2500 kişi başvuruyor neden işsizlik had safhada. Adam öğretmenlik bitirmiş devlet almıyor, ziraat bitirmiş almıyor memleketin kaynakları işte bu şekilde heba oluyor ... Emniyet teşkilatını FÖTÖ cülerle doldurdular gariban anadolu halkı işsiz durum bu ...
SİZİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİZ NEDİR ARKADAŞLAR ?


Mehmet Simsek tweet atarak cozumu yazdi.

Cari acik ciddi boyutta ve disa bagimli bir ulkeyiz, acilen reformlar yapilmali bu sayede ekonominin onu acilmali, yoksa batiyoruz diyor. Ki bence iyimser konusuyor coktan battik. Hammadde disaridan geliyor bu ulkeye ve alis para birimi Dolar-Euro , 6 ay once dolar 2.70 iken 50 bin dolarlik vadeli mal alan adam simdi 50 bin dolari 3.34 olan dolardan odeyecek ki bu para kar marjinin bile cok ustunde fark iceriyor. Mali aldi 135000 lira, simdi onun odemesini 167000 lira olarak yapacak . Ulkenin 400 milyar dolar dis borcu var, Turk Lirasi olarak 200 milyar daha bindi borcun uzerine yani 70 milyar dolar kafadan zararda piyasa. Bunun faizi vardi giderleri vardi cart vardi curt vardi. Bence 2001 krizinden beter durumdayiz 2 yildir soyluyordum bunu burada, o zaman ki borcumuz cok kucuktu sadece ozellestirmeler ile odenecek kadar kucuktu, simdi ise satacak mal da yok odeyecek para da yok isleri duzeltmek icin borc alinacak yer de yok. Yeni yatirim da gelmiyor, 10 sene once herkesin guvendigi ulkeye artik kimse guvenmiyor. Yeni yatirim gelmedigi gibi parasi olan da mali olan da satip kaciyor.


Hocam samimi degiliz yoksa herkes sorunu goruyor biliyor, soyle bir ortamda kim neden parasini ulkede yatirima harcasin ? 10 milyon dolar nakitiniz olsa simdi Turkiye de fabrika acmayi mi secersiniz yoksa ulke disinda bir hayat, yahut ortalik duzelene kadar paranizi dolarda tutup beklemeyi mi ?

Net ekonomi kotu, betondan baska bir sey uretmiyoruz, uzun suredir mantikli yonetilmedi surekli tuketime ithalata yaslandilar betona yaslandilar sonuclari da bunlar iste. Sistem bastan sona yanlis, dpt her sene ulkenin ihtiyacini hesaplayip universitelerin mezunlarini bu sisteme gore ayarlamiyor. Yani 100 muhendis lazimsa bu sene unilerden 120 muhendis cikmali 500 muhendis cikaramazsiniz cikarirsaniz issiz kalir bu insanlar, yine 500 ogretmen lazimsa 50.000 ogretmen cikaramazsiniz hepsi issiz kalir, ayni sekilde 5000 doktor lazimsa 300 doktor cikaramazsiniz saglik alani sikinti yasar. Ki bu planlarin 10-20-50 yillik gibi planlaniyor olmasi lazim.

Yani elbette isin uzmani bilirkisisi degilim (ticaret mezunuyum) fakat bu sorunlar benim bile gorebildigim kadar buyuk. Ulke de bir fabrikadir, 3 guvenlik 10 imalat personeli gereken bir fabrikaya 12 guvenlik 1 imalatci alirsaniz o cark donmez batarsiniz. Mudur fabrika isleyisi yerine kendi koltugunun sevdasina girer de isini yapmayanlari tutup isini yapanlari kovarsa batarsiniz, iliskilerinizi siki tutmaniz gereken musteriler ile mudur kavga ederse mal uretseniz de alacak adam bulamazsiniz, yapilmamasi gereken her sey yapliyor su anda.