DarkJoueur adlı üyeden alıntı

Bu konu hakkında herkesin bir düşüncesi görüşü vardır. Benim söylemek istediklerim işsizlik diye bir şey kesinlikle yok. Bursa'da oturuyorum ve büyük bir topluluk olan " Koç " grubunun Fiat Tofaş fabrikasında çalışıyorum. Bursa'da iş imkanı o kadar çok ve geniş ki sorun olan bence kesinlikle şu iş veren işçiye iş beğendiremiyor. İş başı yapılıyor işi beğenmiyor, mesai saatlerini beğenmiyor (benim gibi) vs. böyle uzayıp gidiyor. İşsizlik diye bir şey kesinlikle yok askerliğimi yapıp geldim ve bir çok yere forum doldurdum 10 yerden 8'i dönüş yaptı ve en iyisini seçip başladım hala çalışıyorum. Bizim insanımız rahat olsun, çalışma saati az olsun, maaşı iyi olsun, cumartesi pazar tatil olsun düşünceleriyle hareket ettiği için işsiz.

Diğer bir faktör ise mezun olunan okulların Lise dengi olmaması maalesef. Bir çok firma en az bunu arıyor ve benim diğer düşüncem eğitimi eksikliğinin çok büyük bir şekilde artması ve artışa devam etmesi örnek veriyorum kardeşim daha 20 yaşında ve liseyi okumak istemedi, okumadı da ileride en büyük engellerinden biri olacak.

Demem şu ki işsizlik yada iş yok diye bir şey kesinlikle yok.


Tam tersi, patronlar, zaten kamyonla bos adam var, biri gitse biri gelir diyebildigi icin cumartesi pazar da calistiriyorlar, issizligin babasi var. Issizlik zaten budur. Sayisiz fabrika tum iscilerine sabit asgari ucret veriyor, 10 yillik da 3 yillik da yeni giren de asgari ucret aliyor, zam bile yapmiyorlar ama hala oraya bile mahkum kalan insanlar var, Turkiye de en bilinen aydinlatma markalarindan birisi asgari ucretin altinda calistiriyor mesela, bankaya asgari ucret yatiyor, maasi ceken gidip onun bir kismini muhasebeye geri iade ediyor. Issizlik olmasa bunlar olurmuydu ? Issizlik oldugu icin bu bahsettigin agir sartlar doguyor yani. Arz talep dengesi iste, issizlik arttikca sartlar agirlasir issizlik azaldikca sartlar iyilesir. Sadece sartlara bakarak bile issizlik var mi yok mu anlayabilirsiniz.

Haftada 2 gun tatili yoksa, gunde 8 saatin ustunde calistiriyorsa o is is degildir. Orada insan mecburiyetten duskunlukten calisir, alternatifi olmadigindan calisir.

Issizlik rakamlari devlet aciklamasi ortada iste, hele genc issizlik %25 civari deniyor, daha nasil issizlik olacak ? Muhendisin gidip hamallik isi bulmasi issizlik yok demek icin sebep olamaz ya da haftada 6 gun 10 saat asgari ucrete calistiran is yerlerinin olmasi bahane olamaz.

Bir de bu issizlik rakamlari ekonominin durumunu gidisatini gosterir, issizligin aylik grafiklerde azalmasi demek yeni fabrikalar is yerleri acilmis demektir iyiye gidise isaret eder, tersine issizligin artmasi demek is yerleri kapaniyor ki calisanlar issiz kalmaya basliyor yani isler kotu gidiyor demektir. Yoksa elbet bir is bulmak mumkundur her zaman.