İşin uzmanı falan değilim ama gözlemlerimi anlatayım. Dün son 6 aylık Dolar, Euro ve Cumhuriyet Altın'ı grafiğine göz attım. Uzun vadede en güzel yatırımın Altın'da olduğu söylenir ama grafikte en fazla dalgalanma ve kâr oranı Dolar'da idi. (Birisi "ülkenin ekonomisi, sahip olduğu Altın rezerviyle ölçülür" diye bir cümle söyledi) Dolar, ülkeyi peşkeş çeken birisinin söz ve hareketleriyle anlık değişimlere uğrayabiliyor. Son 3 gündür de çok anlık değişimler gösteriyor.

Şimdi kararı sana bırakacağım kısma geliyorum. Eğer birisi yerli üretimi bitirmeye çalışıp, ülkeyi tamamen dışa bağımlı hale getiriyorsa! Üstüne üstlük yabancı sermaye sahiplerine sözde gider yapıyorsa, dövizdeki değişim nasıl olur?

Yakın zamanda CB başta olmak üzere herkes döviz bozdursun diye insanlara mesaj veriyor ama kimse yanaşmıyor buna. Şuan hiç alakası olmayan arkadaşım bile Dolar almaya başladı. Herkes yükseleceğini biliyor ve yatırım yapıyor.

EK1- Facebook'ta sizin gibi bir soru soran kişinin altına gelen yorumda ise. Doların 3.70 ve 4.00'ı göreceğini söyleyen arkadaş vardı. Hatta korkunç bir şekilde 4'ü geçmesinin de ihtimalinden söz ediyordu. Aynı gönderi de 2017'nin ekonomik kriz yılı olacağı da yer alıyordu.

EK2- Ekonomi ile ilgili bölüm okuyan arkadaşım geçtiğimiz yılın Haziran ayında Dolar'a yatırım yapmamı söylemişti ama güvenmediğim için kulak asmamıştım. Bahsettiği durum gerçekleşti. Hem de yukarıda bahsettiğim 'birisinin söz ve kararları' yüzünden...

Şimdi bu arkadaşla tekrar görüştüm ve yorumunu sordum, dediği şey; "AB ile aramız çok kötü, uzun vadede Euro değerlenecek. Dolar'da ise çok dalgalanma var, istiyorsan kısa kâr yapabilirsin." diye bahsetti.