Hocam siz ümidi kesmeyin. İlk başlangıcı yapabilecek paranız varsa (ofis, yapmak istediğiniz şeyin çalışır bir prototipi veya kendisi vs...) KOSGEB'e çıkın. Girişimcilik sertifikası artık neredeyse her ilde veriliyor. Yoksa o kursa katılın. KOSGEB çok güzel destek veriyor.

Ancak KOSGEB'e çıkmadan önce bir profesyonel tarafından yapacağınız işin projelendirilmesi gerekli. Bursa'da mutlaka bu işte uzman kişiler vardır. İyi bir proje yaptırırsanız hem KOSGEB hem TUBITAK hem de Avrupa Birliği'nden inanılmaz hibeler alabilirsiniz. Yalnız dediğim gibi iş projede bitiyor. Proje AB standartlarına uygun ve etkili olmalı. Kazanç yapısı, çalışma şekli, maliyeti vs herşeyi ayrıntılı bir şekilde raporlanmalı.

Bu projeyi hazırlayanlar genelde 20-30bin TL ücret istiyorlar. Eğer sizin proje güzelse, hazırlayacak kişi de bu projenin destek alabileceğine inanıyorsa ve yüksek miktarda destek koparabileceğini düşünüyorsa o zaman proje ücreti yerine komisyon şeklinde çalışıyorlar. Mesela 1milyon liralık destek aldırtırsa %15'ini istiyor. 150bin lira onun oluyor.

Ben arada bizim memlekette AB'den destek alanların listesine bakıyorum. İnternet sektörünün listesini bulamadım ama tarım sektöründe en çok boiler yetiştiriciliği ve büyükbaş mandıra projelerine destek verilmiş. Mesela bir tane 120 hayvanlık büyükbaş mandıra projesine toplam 4 milyon lirayı geçkin hibe verilmiş.

Ben KOSGEB vs olaylarını daha yeni yeni öğreniyorum. Bilseydim zamanında araştırırdım. Ama yinede aklımın bir ucunda duruyor KOSGEB seçeneği. Bu hibe meseleleri öyle ulu orta herkese açıklanmıyor, internet sitesinde detaylı bilgi verilmiyor. Sadece bu işi araştıran, profesyonelce peşinden koşan insanlar alıyor.

Bunların yanında birde AB Bakanlığı'nın resmi sitesinde duyurulan haberler var. Ara ara ekstradan hibe bütçeleri açılıyor. Mesela AB diyor ki; akışkan yakıtlar hakkındaki projelere fazladan önem ve destek vereceğiz. Bu konudaki çalışmaları tam anlamıyla destekleyeceğiz vs... Bu duyuruları da takip edip sizin projeye uygun fırsatları değerlendirmek gerekiyor.

İşin peşinden kovalayınca oluyor. Ama dediğim gibi ilk önce para lazım. KOSGEB ve diğerleri sadece yapılıp tamamlanmış projelere destek veriyor. Onlara sunman gerekiyor. Benimde zaten kafama yatan tek bu seçenek var (şuan para kısıtlı olduğu için).

İnşallah başarılı olursunuz. Yalnız peşini bırakmayın. Bir süre sonra istekleriniz tutku halini alıyor ve ister istemez başarıya doğru ilerliyorsunuz.