Programcılıkta Framework, isteğe bağlı olarak kullanıcı kodu tarafından değiştirilebilen işlevler sunan bir yazılım tipini karşılar. Kısaca Framework, tanımlı bir uygulama programlama arayüzü (API) sunan bir yazılım kütüphaneleri derlemesidir.
Web uygulaması frameworkü de dinamik websitelerinin, uygulamalarının ve web hizmetlerinin geliştirilmesine destek olması için tasarlanmıştır. Son yıllarda web frameworkü oldukça popüler bir hale geldi. Eğer PHP kullanan bir web geliştirici iseniz yeni projeniz için kullanabileceğiniz çeşitli framework seçenekleri bulunuyor. Peki yaratacağınız web sitesi için uygun frameworkü nasıl seçebilirsiniz?
İhtiyaçlarınızı Belirleyin
Projeniz için bir framework seçmeden önce sitenizin ihtiyaçlarını, gereksinimlerini tespit edin ve geliştiricileri de göz çnünde bulundurun. Bu aşamada karar vermenize yardımcı olacak üç kilit soruyu cevaplayabilirsiniz.
Projenizin ana odağı nedir? E-ticaret mi, sosyal ağ mı, mesajlaşma platformu mu?.. Örneğin bir e-ticaret sitesi kuruyorsanız kredi kartı işlemeyle ilgili hazır kütüphaneleri olan eklentilere sahip bir framework seçebilirsiniz. öteki yandan hafifçe bir mesajlaşma platformu için hızlı ölçeklendirme oluşturmaya ya da birden fazla sunucu ve veritabanı kullanmaya ihtiyacınız olabilir.
Hosting alanınız iyi mi olacak? Bazı frameworkler extra PHP modülleri veya sunucu kurulu bazı yazılımlara ihtiyaç duyarlar ki bunlar da paylaşımlı hosting alanları için uygun olmayabilir. Bunun yanında her şeyin müstakil ve taşınabilir olduğu hafif bir framework de ciddi veri idaresi yahut geniş çaplı data işleme için kafi işlevselliği sunamayabilir. Örneğin bazı frameworkler MySQL ile en iyi şekilde çalışabilirlerken kimileri de anahtar kıymet ve doküman depolama veritabanları ile çalışmak için kütüphaneler dahil eder.
Geliştiricinin veya geliştiricilerin güçlü ve zayıf yanları nelerdir? Proje yöneticisinin, uygulamayı kuracak ve çalıştıracak olan geliştiricinin kabiliyetlerini ve eksikliklerini bilmesi veya geliştiricinin kendi yeteneklerinin bilincinde olması önemlidir. Bazı frameworkler gayet kullanıcı dostu iken kimileri daha deneyimli geliştiricilere uygun olabilir. Bu faktör framework seçiminde aslolan belirleyici olmasa da dikkate alınmalıdır.
Tercih ederken iyi mi bir yol izlenebileceğine baktığımıza nazaran şimdi bazı popüler PHP frameworklere göz atalım ve her birinin neler sunduğunu görelim.
Frameworkler
CakePHP
Eğer PHP 4 uyumlu kod yazmanız gerekiyorsa CakePHP fazlaca iyi bir seçenektir. Bu PHP 4 ve 5 MVC frameworkü en eski ve en popülerlerden biridir. CakePHP, sıkıntılı ama kabiliyetli bir framework olarak ün salmıştır. Grup, mesaj panoları, IRC benzer biçimde pek çok şeyi destek sunar ve rehberleri mükemmeldir. CakePHP alışılması basit fakat ustalaşması zor bir frameworktür.