Asus akıllı telefon piyasasında ilk olarak 2014 yılında çıkardığı Zenfone 4-5-6 serisi ile ülkemizde ciddi bir kitleye sahip oldu. Nitekim Zenfone 4-5-6 modelleri fiyat ve performans olarak o dönemde adından sıkça söz ettirdi. Sonraki yıllarda çıkan Zenfone 2, Zenfone 2 Laser ve son olarak Zenfone Max modelleri de yine fiyat ve performans açısından en iyi akıllı telefonlar arasına girmeyi başardı. Zenfone 2 modelinden sonra Asus, stratejisini değiştirip üst seviye segmentteki Apple ve Samsung gibi firmalarla kapışacak yeni bir model çıkaracağını duyurdu. Bu durumda üst seviye bir cihazın geleceğinden kesin gözüyle bakıldı ama bunun hangi model olacağı hakkında net bir şey söylenmedi.

Mayıs ayında duyurulan Zenfone 3 modeli özellik olarak üst seviye akıllı telefonlarla çok rahat kapışacak bir model olarak tanıtıldı. Sahip olduğu özellikler olsun tasarım olsun ortaya çok iyi bir cihaz çıkarmıştı Asus. Cihazın Ekim 2016 yılında ülkemizde satışa çıkacağını düşünüyorduk ama birtakım sorunlar nedeniyle bu tarih 1-2 ay uzatıldı. Neyse ki Asus bize net bir tarih verdi ve 1 Aralıkta cihazın ülkemizde satışa çıkacağını açıkladı. Satışa birkaç gün kala elime çeşitli kaynaklardan ulaşan Asus Zenfone 3′ ün detaylı incelemesini yaptım. Bu incelemede Asus Zenfone 3′ ün ZE552KL modelini inceleyeceğim. Cihazı özellik, tasarım, kamera, performans ve batarya gibi kategorilerde ayrıntılı olarak ele aldım. Bu rehberin sonunda Asus Zenfone 3 hakkında aklınıza takılan tüm soruların cevabını almanızı sağlayacak her detaydan bahsedeceğim. Şimdi isterseniz Asus Zenfone 3′ ün detaylı incelemesine başlayalım.

Özellik
Asus Zenfone 3′ ün detaylı özelliklerini aşağıdaki tabloda sizlerle paylaştım. Dilerseniz ilk olarak tabloda cihaza ait özelliklere baktıktan sonra yazımıza devam edelim.

ÖZELLİKLER
Bağlantı: GSM / HSPA / LTE/4.5G
Tasarım: 152.6 x 77.4 x 7.7 mm
Ağırlık: 155 gram
Ekran Tipi: Super IPS+ Kapasitif Çoklu Dokunmatik, 16 Milyon Renk
Ekran Boyutu: 5.5 inç (%70.6 Çerçeve Ekran Oranı)
Ekran Çözünürlüğü: 1080 x 1920 piksel (~401 ppi Piksel Yoğunluğu)
İşletim Sistemi: Android OS, v6.0.1 (Marshmallow)
İşlemci: Snapdragon 625 (Qualcomm MSM8953)
Çekirdek Sayısı: 8 Çekirdekli 2.0 GHz hızında Cortex-A53
Ram: 3 GB / 4 GB
Depolama: 32 GB / 64 GB
Arka Kamera: 16 Megapiksel OIS(4 Eksenli) Çift Tonlu LED Flaş
Arka Kamera Video: 4K (2160p@30fps)
Ön Kamera: 8 Megapiksel (1080P video çekme)
Batarya: 3000 mAh
USB: Type-C
Sim: Nano-SIM / Mikro-SIM

KUTUDAN ÇIKANLAR
Asus Zenfone 3 (ZE552KL)
Şarj Aleti
Şarj kablosu (USB Type-C)
Kulaklık
Garanti Belgesi
Kullanma klavuzu

İlk Bakış
Telefonu gören, duyan ve dokunan herkesin ilk dikkatini çeken şey büyük ihtimalle tasarımı olmuştur. Diğer modellere nazaran çok farklı bir değişime imza atan Asus, bu modelde ön ve arka panelinde Corning Gorilla Glass cam kullanmış. Bu da cihaza şık bir görünüm kazandırmış. Cihaz tasarım olarak rakiplerine göre son derece iyi bir avantaj elde edeceğini düşünüyorum. Ön ve arka camlar sağlam hissedilen bir metal çerçeve ile tutuluyor. Yuvarlık kenarlar cihazı kavramakta kolaylık sağlıyor. Asus’ u bu detaylara verdiği önemden dolayı tebrik etmek lazım. Ayrıca cihazın arka tarafında Asus yazısı dışında gereksiz hiçbir yazı yok.



Tuşların bulunduğu konumların değiştirilmiş olması ve arka tarafta yer alan parmak izi okuyucusu ilk bakışta göze çarpan detaylardan yalnızca birkaç tanesi. Diğer göze çarpan detayları yazının ilgili kategorilerinde sizlere aktaracağım.



Tasarım
Zenfone 3 tasarım olarak önceki modeline göre birçok değişiklikle geliyor. Bunlardan ilki ses tuşlarının Zenfone 4-5-6′ da olduğu gibi tekrar sağ tarafa alınması, bu şekilde daha rahat kullanım sağlıyor. Önceki modelde ses tuşları bulunan kısma parmak izi okuyucusu yerleştirilmiş. Biraz öncede bahsettiğim ön ve arka tarafın Corning Gorilla Glass cam ile kaplanmış olması cihazın tasarımını çok şık hale getirmiş.Bu camı çevreleyen metal kısım cihaza sağlamlık havası katmış. Kenarların oval hale getirilmesi kullanıcıların cihazı daha rahat kullanmasına olanak sağlamış. Cihazı tutarken bu sayede elimiz yorulmuyor. Diğer modellerde arka tarafta Intel, Inside, Zenfone gibi yazılar vardı ve bu görüntü kirliliğine yol açıyordu.Bu modelde sadece Asus logosunun olması görüntü kirliliğinin oluşmasını engellemiş ve son derece sade bir görüntü oluşturmuş.



Cihazın ön kısmına bakacak olursak, diğer modellere nazaran ekranın boyutunun biraz daha öne çıktığını görüyoruz. 5.5 inçlik Super IPS+ ekranı cihazda ekran-çerçeve oranının yüksek olduğu izlenimini de veriyor.



Asus Zenfone 3′ ün arka kapağı çıkmıyor ve dolayısıyla sim kartı ve hafıza kartı girişleri yan taraflara taşınmış. Sol tarafta yer alan soketi çıkarıp mikro sim, nano sim veya hafıza kartı takabiliriz. Önceki modellerde cihazın arka alt tarafında yer alan hoparlör bu modelde cihazın alt tarafına konulmuş. Hemen yanında ortada bulunan Type–C girişi fark edilen ilk değişikliklerden biri olarak göze çarpıyor.

Kamera
Zenfone 3′ ün üzerindeki kamera uygulaması hızlı ve kullanımı gerçekten kolay. 16 megapiksel arka kamerasının F/2.0 diyaframı 6P Largan lensi var ve lazer odaklama, sürekli otofokus gibi özellikleri biraraya getiren TriTech teknolojisine sahip. Asus, cihazın her koşulda sadece 0,03 saniyede odaklanabileceğini açıklamıştı ve bende kameranın gerçekten dedikleri gibi hızlı bir şekilde odaklandığını keşfettim.



Optik görüntü sabitleme (OIS) ve elektronik görüntü sabitleme (EIS) gibi kamera özellikler kaliteli fotoğraf ve videolar çekmek için çok iyi özelliklerdir. Asus Zenfone 3′ te varsayılan kamera çözünürlüğü 12 megapiksel olarak ayarlanmış. Bunu dilerseniz kamera ayarlarından düzeltebilirsiniz.



Canlı renklerle açık havada çekimler de iyiydi ve fotoğrafları yakınlaştırdığımızda detayların kaybolmadığı görülüyor. Açık havada çekilen fotoğrafların netliği fotoğraf severler için Zenfone 3′ ün iyi bir tercih olacağını düşünüyorum. Kameranın çift tonlu flaş ile desteklenmesi karanlık durumlarda bile çok iyi fotoğraflar çekebilmenizi sağlıyor. ZenFone 3’ün en önemli özelliklerinden biri de 4K videolar çekmenize olanak sağlaması. Kamera aynı zamanda videoları tam HD ve FHD çözünürlükte de kaydedebiliyor. Telefonun 8 megapiksellik ön kamerası ile net görüntüler aldım ve kalitesi ile beni kesinlikle şaşırttı. Ön kamera ile net özçekim fotoğraflar çekilebilir. Aşağıda kamera ile çektiğim fotoğraf örneklerini görebilirsiniz.





Aralarında seçim yapabileceğimiz çok fazla kamera modu bulunuyor. HDR modu, düşük ışık modu, manuel mod bunlarda sadece birkaç tanesi. Ayrıca benimde çok işime yarayan süper çözünürlük modu 4 kata kadar daha detaylı fotoğraflar çekebilirsiniz. Asus Zenfone 3′ ün kamerasını daha detaylı olarak ele alacağım özel yazıyı ilerleyen günlerde yine sizlerle paylaşacağım.

Asus Zenfone 3 ZE552KL 4K Video Test

Performans
Zenfone 3′ e performans olarak bakarsak, cihazın birçok uygulamayı aynı anda çalıştırmada hiç takılmadığını görüyoruz. Bu gücü şüphesiz 8 çekirdekli işlemcisinden alıyor. Günlük kullanımımda performans ile ilgili bir şikayetim olmadı. Uygulamalar kolaylıkla açılıyor ve bir uygulamadan diğerine çok rahat geçiş yapılabiliyor. Zenfone 3′ te yüksek grafik gücü gerektiren oyunlardan Need for Speed: No Limits ve Asphalt gibi oyunları kasma yapmadan oynayabildim. 5.5 inçlik ekran oyunlarda iyi bir deneyim sunuyor. Oyun oynarken cihazı kavramak kolay olduğu için oyun deneyimi son derece keyifli oluyor.



Parmak izi sensörünün tepki hızı etkileyici oldu. Bu kadar kısa sürede parmak izini algılayabilmesi bana Apple markalı telefonların sensörü ile çok rahat kıyaslanabileceğini hatırlattı. Algılaması iyi olan bir sensör de telefonun kilidini açmak için bir kereden fazla denemek zorunda olmadığımız anlamına geliyor.

Zenfone 3′ ün 4.5G bağlantısı bulunuyor. Uzakta olan wi-fi sinyalleri bir nokta bile çekse onu algılayabiliyor ve bağlanabiliyor. USB Type-C girişi ile yüksek hızda dosya transferleri yapabilirsiniz.



Telefon Qualcomm’ un yeni nesil işlemcisi Snapdragon 625‘ i kullanıyor. Biraz önce bahsettiğim stabillik ve hızlı çalışmanın kaynağı yeni nesil işlemci olsa gerek. Zenfone 3’ ün 3 GB ve 4 GB ram seçeneği olan modelleri mevcuttur. Cihazın sahip olduğu performansı genel olarak beğendim. AnTuTu, GFXBench ve 3DMark test sonuçlarını hemen aşağıda sizlerle paylaştım.
Asus Zenfone 3 Performans Testi - AnTuTu - 3DMark - Geekbench 4




Batarya
Asus bu modelde Zenfone 2 ile aynı batarya kapasitesini kullanmış. 3.000 mAh kapasiteli bir batarya bir günü çok rahat çıkarıyor. Eğer telefonu sosyal medyaya takılmak ve fotoğraf çekmek için kullanıyorsanız Zenfone 3 1 günü çok rahat çıkaracaktır. Cihazda 4K videolar çekerken diğer tüm akıllı telefonlarda olan ısınmasını olağan buldum. Eğer 4K videolar çekmek, Youtube’ da video izlemek ve oyun oynamak niyetindeyseniz cihazı günde iki defa şarja takmanız gerekebilir. Tabi cihazda Hızlı şarj desteği sayesinde şarj ederken fazla beklemek zorunda kalmayacaksınız. Asus, yalnızca 5 dakika şarj ederek, telefonun 2 saate kadar konuşma süresi sağlayabileceğini iddia ediyor. Bu iddia yersiz bir iddia değil çünkü %0 iken şarja taktığımda 15 dakikada şarj seviyesi %35 seviyelerine gelmişti. Zenfone 3′ ün tamamen şarj olması yaklaşık olarak 90 dakika sürüyor.



Fiyat ve Çıkış Tarihi
En çok merak edilen sorulardan biri olan cihazın fiyatı hakkında biraz bilgi vereyim. Asus Zenfone 3 şu anda Vodafone operatörü üzerinde tek simli 3 GB ram ve 32 GB depolama özelliğine sahip modeli 1799 TL olarak belirlendi. Yine operatör kullanıcıları dilerse ayda 45 TL’ ye Asus Zenfone 3′ e sahip olabilir. 3 GB ram ve 32 GB depolama özelliği bulunan modelin satış fiyatını sizlerle paylaştım. 4 GB ram ve 64 GB depolamaya sahip modelinin fiyatı henüz açıklanmadı. Cihaz 1 Aralık 2016 tarihinden itibaren Vodafone’ da satılmaya başlandı. Kısa sürede tüm Türkiye’ de ki mağazalarda boy gösterecektir.

Zenfone 3′ ün Artıları
Snapdragon 625 işlemci ile hız ve performans tatmin edici
16 MP arka kamera ve 8 MP ön kamera ile iyi görüntüler yakalayabilirsiniz.
4K video kaydı ve OIS teknolojisi
Tasarım olarak çok iyi
Parmak izi sensörü, Lazer otofokus
ZENUI 3.0 arayüzü

Zenfone 3′ ün Eksileri
Üst seviye segmentte Samsung ve Apple gibi firmaların modelleri varken kullanıcıların Asus’ u tercih etmesi kolay bir tercih olmayacaktır. (Fiyat olarak biraz daha aşağılara çekilse kullanıcıların ilgisini mutlaka çekecektir.)
Alt kısımdaki kapasatif tuşların ışığı yok

Sonuç
Fiyat ve performans konusunda ZenFone 3 rakiplerine göre oldukça uygun fiyatlarla satışa çıkıyor, bu da Asus’ un geniş bir kitleye ulaşabileceği anlamına geliyor.Harika tasarımı ve hızlı ZenUI arayüzü ile Android kullanıcıları için iyi bir tercih olacağını düşünüyorum. Fiyat performans açısından ele alacak olursak bu fiyatta aynı kalitede hızı ve tasarımı suna akıllı telefon sayısı çok az. Asus bu model ile akıllı telefon pazarında rekabeti biraz daha kızıştıracaktır.

Asus Zenfone 3′ ün fiyat bandında aynı tasarım ve performansı veren başka modelleri yok lakin ülkemiz insanı akıllı telefon pazarında yeni olan Asus’ u tercih etmesi için Asus’ un biraz daha reklam çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bunlar dışında telefonu inceleyecek olan arkadaşların genel olarak beğeneceğini düşünüyorum.