Mobil SEO Hakkında Kapsamlı Bilgiler

Mobil kullanımının ve internet kullanımının her geçen gün katlanarak artması mobil uyumlu sitelerin önemini de arttırmıştır. Yavaş yavaş yükselişe geçen mobil uyumlu web siteler artık arama motorları için olmazsa olmaz bir kriter olmuştur. Son derece önemli bir hale gelen mobil uyumlu web siteler beraberinde Mobil SEO çalışmalarının da önemini hissettirmiştir. Yani web sitenizin sadece mobil uyumlu olması yeterli bir faktör değildir. Eğer mobilden yapılan arama sonuçlarında üst sıralarda olmak istiyorsanız Mobil SEO çalışmalarını da bilip, düzenli olarak yapmanız gerekmektedir. Bir önceki Mobil SEO Önerileri başlıklı yazımızda, temel seviyede Mobil SEO ile ilgili bilgiler aktarmıştık. Mobil SEO’nun ne olduğu, bir web sitenin neden mobil uyumlu olması gerektiği, mobil site tasarım çeşitleri, mobil SEO tasarım önerileri, mobil sitelerin kullanım kolaylığını arttıracak faktörler ve benzeri giriş düzeyindeki bilgileri bir önceki yazımızda açıklamaya çalışmıştık. Bu yazımızda ise Mobil SEO hakkında daha kapsamlı ve teknik bilgiler içeren mobil SEO uyumluluk testleri ve hızlandırılmış mobil sayfalara değinerek, sizlere aktarmaya çalışacağız.



Mobil SEO’da Sıkça Yapılan Hatalar

Mobil SEO uyumluluk testleri ve hızlandırılmış mobil sayfalara giriş yapmadan önce Mobil SEO Önerileri yazımızda aktardığımız mobil SEO’da sıkça yapılan hataları kısaca özetleyerek, hatırlatmakta fayda var. Mobil SEO’da yapılan hatalardan olan Pop-up kullanımı, mobil cihaz kullanıcıları mevcut siteden uzaklaştırmaktadır. Bundan dolayı Pop-up kullanmamakta fayda vardır. Birçok sitede göz ardı edilen ve yapılan hatalardan biride mobil sitelerde flash ögelerin kullanılmasıdır. Mobil cihazların flash ögeleri desteklemediğini unutmamak gerekir. Kurgusu doğru yapılmayan bir mobil site kodsal ve teknik bakımdan mobil SEO kuralları çerçevesinde hatalarla karşılaşmamıza neden olacaktır. Bu durumu göz önünde bulundurarak mobil siteyi kodsal ve teknik açıdan sisteme doğru bir şekilde entegre etmeliyiz. JS, CSS ve resim dosyaları, mobil siteler daha hızlı açılsın diye erişime kapatılmaktadır. Ancak bu durum SEO performansını düşürecek bir kriterdir. Bundan dolayı engellenen JS, CSS ve resim dosyalarını erişime açın.

Mobil sayfası olmayan sayfalara yönlendirmeler vermek, hatalı yönlendirme olarak bilinmektedir. Bu yapılan yanlışlıkta mobil SEO’da sıkça yapılan hatalardan biridir. Bir başka gözden kaçan ve yapılan hata ise mobilde 404 hata sayfasının olmamasıdır. Bu durum hem kullanıcılara kötü bir deneyim yaşatmakta hem de Google tarafından düzenlenmesi gereken içeriğe sahip olduğunu belirtmektedir. Uygulama ve reklam gibi zorunlu tıklama sayfalarının olması, mobil SEO’da yapılan önemli hatalardandır. Bu uygulama hem kullanıcıları siteden uzaklaştırmakta hem de arama motoru botlarını istenen hedefe ulaşmasını engellemektedir. Mobil sayfaların açılış hızını düşüren faktörlerin olması ve bunların düzeltilmemesi mobil SEO’da yapılan en büyük hatalardan biridir. Tıpkı webde olduğu gibi mobilde de sayfa açılışları hızlı olmalı ki kullanıcılar ve arama motoru botları tarafından olumlu dönüş alabilesiniz. Mobil sitesini farklı bir subdomain üzerinde bulunduran mobil site sahiplerinin, mobil site haritası kullanmamaları da yapılan hatalar arasında önemli bir yere sahiptir.

Mobil SEO Uyumluluk Testi

Mobil kullanılabilirlik kavramının önemini vurgulayan Google, mobil uyumlu sitelerin arama motoru sıralama kriterlerine etki edeceğini apaçık belirtmektedir. Artık mobil uyumlu bir siteye sahip olmak, olmazsa olmazlardandır. Ancak sizin siteniz mobil uyumlu mu? Diyelim ki web siteniz mobil uyumlu. Peki, mobil siteniz mobil SEO kriterleri açısından her yönüyle eksiksiz ve tamam mı? Bu soruların cevabını öğrenmek, aşağıda anlatacağımız mobil SEO araçlarını kullanarak çok kolaydır.



Google Webmasters Tools Mobile Friendly

İlk sorulması gereken soru “web sayfanız mobil uyumlu mu?” sorusudur. Bunun cevabını öğrenmek için ise https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/ adresine girerek, Google’ın test aracından yararlanabilirsiniz. URL yazma kısmına web sitenizin URL’sini kopyalayarak, sitenizin mobil uyumluluğunu test edebilirsiniz. Ayrıca sitenizin mobil uyumluluğunu test edebileceğiniz farklı birçok araçta bulunmaktadır.

W3C

W3C mobile checker test aracını kullanarak mobile uyumluluk testi yapabilirsiniz. Web’de kullanılan kodların tarayıcılar ile uyumlu olabilmesi için bu kodlara belirli standart getiren W3C, sitelerin mobil uyumlu olup, olmadığı konusunda birçok bilgi vermektedir. Bu aracı kullanabilmek için üye ya da kayıt olmanıza gerek yoktur. Bu araca ulaşmak için http://mobile.css-validator.org bu adrese erişim sağlamanız yeterli olacaktır.

mobiReady

Sitelerin mobil uyumluluğu ile ilgili birçok bilgi aktaran mobiReady test aracı ile mobil sitenizin durumunu grafikler ile görebilirsiniz. Web sitenizin tablet ve farklı ekran ölçülerindeki mobil cihazlarda nasıl gözüktüğünü ve ne derece uyumlu olduğunu mobiReady aracılığıyla, grafik gösterimlerle öğrenebilirsiniz. mobiReady test aracına http://ready.mobi/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

iPad Peek

iPad Peek test aracı ile web sitenizin iPad ve iPhone gibi Apple cihazlarında nasıl göründüğünü test edebilirsiniz. http://ipadpeek.com/ adresinden erişim sağlayabileceğiniz bu test aracının ana sayfasında üst tarafta yer alan yatay ve dikey konum butonundan sitenizin yatay ve dikey halinin nasıl göründüğünü test edebilirsiniz. Ayrıca yine aynı sırada yer alan farklı cihaz görsellerine tıklayarak, sitenizin farklı iPhone cihazlarda nasıl göründüğüne bakabilirsiniz.

Test iPhone

Sadece iPhone cihazlarda Safari tarayıcısı üzerinde çalışmakta olan Test iPhone aracı, üyelik gerektirmeden kullanabileceğiniz bir mobil uyumluluk test aracıdır. iPad Peek aracında olduğu gibi Test iPhone aracı ile de web sitenizin Apple iPhone işletim sistemine sahip cihazlarda nasıl görüntülendiğini test edebilirsiniz. Bu araca http://www.testiphone.com/ adresinden erişim sağlayabilirsiniz.

Gomez

Gomez mobil uyumluluk test aracı ile web sitenizin mobil performansını farklı ülkeler doğrultusunda online olarak ölçümleyebilirsiniz. Gomez, kullanıcılara kapsamlı bir raporlama sunmaktadır. Bu aracı kullanabilmek için ise üye olmanız gerekmektedir. site üzerinde yer alan forma site URL’nizi, kontrol sağlamak istediğiniz URL lokasyonunu, ülkeyi, karşılaştırma yapılacak sektörü ve benzeri bilgileri girerek test işlemini gerçekleştirebilmektesiniz. https://www.dynatrace.com/en_us/application-performance-management/products/performance-center.html adresi ile mobil uyumluluk testinizi yapabilirsiniz.

Opera Mobile Emulator

Web sitenizin Opera ve Opera Mini tarayıcısında nasıl gözüktüğünü mü merak ediyorsunuz? Bunun yanıtını almak çok kolay. Birden fazla modu ve işletim sistemini desteklemekte olan Opera Mobile Emulator aracı ile web sitenizin Opera ve Opera Mini tarayıcısında nasıl gözüktüğünü test edebilirsiniz. http://www.opera.com/tr adresi üzerinden web sitenizin mobil uyumluluk testlerini yapabilirsiniz.

Google Chrome Developer Mode

Yerleşik bir geliştirme eklentisine sahip olan Google Chrome tarayıcısı ile içinde bulunduğunuz web sitenin mobile uyumluluğunu kontrol edebilir ve hem online hem offline değişiklikler yapabilirsiniz. Bulunduğunuz internet sayfası üzerinde “CTRL – Shift – I” ya da F12 tuşana basarak geliştirici modu açtıktan sonra açılan bu sayfanın sol üst köşesinde yer alan akıllı telefon sembolüne tıklayın. Tıkladığınızda mevcut internet sayfasının mobil cihaz görünümüne geçtiğini göreceksiniz. Ekranda yer alan kodları anlık olarak değiştirerek, yaptığınız değişikliklerden sonra web sitesinin mobilde nasıl gözüktüğünü görüntüleyebilirsiniz. Bu araçtan faydalanabilmeniz için tek yapmanız gereken Google Chrome – Chromium eklentisini eklemek olacaktır.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP)

AMP Nedir?

Açılımı Accelerated Mobil Pages olan AMP, Google tarafından geliştirilen yönergeler doğrultusunda, web sitelerin mobil cihazlarda daha hızlı çalışmasını sağlayan bir eklentidir. Google AMP’ye uygun olan ve doğrulanan sayfalar Google önbelleğinde saklanmaktadır. Böylelikle bu siteler kullanıcı tarafında daha hızlı yüklenmektedir ve kullanıcı deneyimi artmaktadır. AMP entegresi açık kaynaklı kodlara sahiptir. Böylelikle AMP yönergeleri uygulanarak özelleştirilmiş sayfalar oluşturmak kolaydır. AMP standartlarında bir sayfaya sahip olmak için şu faktörlere dikkat edilmelidir:

Tasarım ( kodlama, yerleşim ve içerik kriterleri)
Bulunurluk ( sitenin erişilebilir olması, arama motorlarına açık olması)
Doğrulama ( web sitenin Google Search Console’a kayıt ettirilmesi)
Yapısal Veri ( Yapısal veriler kullanarak sayfa içeriklerini zenginleştirilmeli)
Durum Kontrolü ( AMP sayfasındaki eksikliklerin, sayfa hatalarının tespit edilmesi)
Temel olarak kullanıcıların yavaş açıldığı için terk ettiği sayfaları hızlandırmak ve mobil kullanıcı deneyimini arttırmak için yapılan AMP entegresi ile site hızı artacak ve kullanıcılar sitede kalacaktır.



AMP Nasıl Kullanılır?

Mobil cihazlarda sayfaların daha hızlı yüklenmesi ve sayfaların mobilde daha uyumlu görünmesini sağlamak için Google tarafından geliştirilen AMP projesi doğrultusunda yönergelerde yer alan kod sisteminin kullanılması ve bunun Google’a bildirilmesi, mevcut sitenin hemen tanınmasını sağlamaktadır. Böylelikle ilgili sayfayı tetikleyecek terimler ile aramalar gerçekleştirildiğinde sitenin hemen yüklenmesi mümkün olmaktadır. Sahip olunan web sayfasının hem standart hem de AMP sürümü ile yayınlanması size daha fazla fayda sağlayacak bir tercihtir. Ancak her ikisini kullanarak sayfalarınızı yayınladığınızda bunu sayfa içerisinde Google’a bildirmeniz gerekmektedir.

Standart sayfanızın AMP sürümü ile de yayınlanmış versiyonunu Google’a bildirmek için https://www.example.com/url/to/amp-version.html” /> kod yapısını kullanabilirsiniz.

Ayrıca AMP sayfanıza https://www.example.com/url/to/regular-html-version.html” /> kodunu ekleyerek standart sayfanızdan referans verebilirsiniz.

Eğer ki mevcut sayfanız sadece AMP sürümüne sahipse https://www.example.com/url/to/amp-document.html” /> kodunu kullanarak bu sayfanın her zaman öncelikli olduğunu Google’a bildirebilirsiniz. İlk başta sadece AMP sürümüne sahip olan fakat daha sonradan standart sürümü de eklenen sayfalara sahip olduğunuzda, az önce belirtilen kodu, kod yapısından silmelisiniz ve ilk iki kodu kullanmalısınız.

AMP standartlarına uygun olarak oluşturulan sayfalar Google Search Consele aracılığıyla Google’a bildirilmektedir. Ayrıca Google Search Consele’u mevcut sayfalarda olan hataları tespit etmek için de kullanabilirsiniz. Hatalarla ilgili raporlara Google Search Consele’da yer alan “arama görünümü” bağlığı altından ulaşabilirsiniz.

AMP Entegrasyonunun Faydaları Nelerdir?

AMP, mobil cihazlar üzerinden organik trafiğinizin artmasını ve daha yüksek reklam dönüşümleri elde etmenizi sağlayacaktır. Mobil uyumlu sitelerin değerinin giderek artması, organik trafiğin mobil platformlarda daha baskın olmaya başlaması AMP’nin önemini arttırmaktadır. Buna bağlı olarak yavaş açılan sayfalardan dolayı ziyaretçi kaybeden siteler için AMP’yi uygulamaya koyarak giden ziyaretçileri, geri getirmek mümkün hale gelmektedir. Özellikle mobil cihaz kullanıcılarının hedeflendiği sayfaların AMP sürümü ile hazırlanıp yayınlanması hem sizi yavaş açılacak sayfalardan kurtarabilir hem de ilgili sayfa üzerinden yayınlanacak metin reklamlarında makul bütçeler ile yüksek dönüşümler elde edebilirsiniz.

Google nezdinde mobil uyumluluğun bir sıralama faktörü olması, yakın bir zamanda AMP’nin de bir sıralama faktörü olarak kullanılabileceği düşüncesini akıllara getirmektedir. AMP kullanımı yaygınlaşmaya devam ettikçe Google’ın da bu versiyona sahip olan sayfaları daha üst sıralarda göstermesi için bir güncelleme yapması hiçte şaşırtıcı olmayacaktır. Ama her ne olursa olsun mobil kullanıcı deneyimini arttırmak için AMP entegrasyonundan faydalanmak her zaman karınıza olacaktır.

AMP Projesinden Olumsuz Etkilenmemek İçin Neler Yapılabilir?

• Sayfaları Google dizinine doğru eklemek için JavaScript, CSS ve görsellere erişim izni verilmelidir. Eğer engellenen dosyalar varsa Robots.txt kısmında yer alan engelleme kodları kaldırılmalıdır.
• Her zaman kullandığınız temanın güncel versiyonunun yüklenmesi gerekmektedir.
• Sitenizde yer alan açılmayan ya da oynatılamayan görselleri kaldırmalısınız.
• Flash yazılımları kullanmamalısınız. Çünkü mobil cihazlar flash ögeleri açamamaktadır.
• Mobil siteniz eğer yavaş açılıyorsa, sayfalarınızda ve site genelinde optimize çalışmaları yaparak, sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesini sağlamalısınız.
• Mevcutta kullanmış olduğunuz URL’leri aynı şekilde kullanmaya devam etmelisiniz.

Kaynak: http://www.stratejikseo.com/mobil-seo-uyumluluk-testi-ve-google-amp/