edit :
Ekonomi Koordinasyon Kurulu ( EKK ) tarafından 8 Aralık’ta yapılan toplantı sonrası alınan kararlarda esnaf ve KOBİ’leri bir nebze olsun rahatlatacak önlemler alındığını daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. Özellikle son günlerde doların da yükselmesi ile birlikte zor günler geçiren KOBİ’ler için Hükümet yetkilileri, KOBİ’lerin önünün açılması ve finansal kaynak yaratmak adına gerekli önlemleri almış durumda. Bunlardan en önemlisi son günlerde adını sıklıkla duyduğumuz Nefes Kredisidir. Bu yazımızda nefes kredisi nedir nefes kredisi nasıl alınır gibi konulara değineceğiz.
Nefes Kredisi Nedir?
Nefes Kredisi ; Ziraat Bankası, Denizbank ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB )’nin ortaklaşa imzaladığı protokol neticesinde 2017 yılı itibari ile KOBİ’lerin finansal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla verilecek kredinin ismi olup, isminden de anlaşılacağı üzere sıkıntılı günler geçiren KOBİ’lerin rahat bir nefes almasını sağlayarak yarınlara daha emin adımlarla yoluna devam etmesi amaçlanmaktadır. Türkiye ekonomisine büyük katkıları olan KOBİ’lere tanınan bu ayrıcalık ile 2017 yılı KOBİ’ler için güzel bir yıl olacak diyebiliriz.
İlk olarak Nefes kredisinin amacının KOBİ’lere düşük faizli kredi verip finansman desteği sağlamak olduğunu hatırlatalım. Daha önceki bu yazımızda bahsettiğimiz Kredi Garanti Fonu (KGF) ‘nunda bu krediyi kullanırken devreye girdiğini söylemekte fayda var. Bankalardan finansal kaynak ararken zorluklarla karşılaşan KOBİ’lerin en büyük destekçisi olan Kredi Garanti Fonu, nefes kredisi alırken de KOBİ’lerin yine arkasında. Nefes kredisi çekmek isteyen esnafa kredi Garanti Fonu kefil olarak hem bankaların endişelerini minimuma indirerek finansal kapıların ağzına kadar açılmasını sağlamakta, hem de nakit problemi olan KOBİ’lerin kredilerinin %70’ine kadar kefil olarak kredi almalarına imkan tanımaktadır. Ayrıca belirtelim; nefes kredisi çekecek olan KOBİ’ler için Kredi Garanti Fonu, kefalet oranını %85 lere kadar çıkartabilmektedir. Bu noktada kısa bir hatırlatma yapmakta fayda var. KGF yaptığı kefalete karşılık küçük komisyonlar almaktadır. bu komisyon oranı ise çekilen kredinin binde 5’i kadardır.
Nefes Kredisi Faiz Oranları ve Vadesi Nedir?
Şuan bankaların uyguladığı güncel faiz oranlarında aylık maliyetler %1,50, yıllık maliyetler ise %19’lara varırken, nefes kredisinde bu oranlar aylık %0,83 yıllık ise %9,90-10 arası bir faiz oranına tekabül etmektedir. Yani rakamlardan da anlaşılacağı üzere KOBİ’ler nefes kredisi aldıklarında diğer krediye göre toplam maliyet üzerinden, sayı bilimine göre ortalama %50 kar etmektedir. Bu sayede verilen kredi adı gibi KOBİ’lere nefes aldıracak gibi duruyor. Ancak nefes kredisi için şuan belirlenmiş ve çekilebilecek tavan rakam henüz belli değil. Fakat gelen söylentilere göre bu rakamın 50 bin TL’den az olması beklenmezken, beklenen rakamın 150 bin TL olacağı belirtiliyor. Yazımıza devam ederken birde Nefes Kredisi Nasıl Alınır Nefes Kredisine Kimler Başvurabilir bir de bu konuları inceleyelim.
Nefes Kredisi Nasıl Alınır?
Nefes kredisi almak isteyen KOBİ’lerin öncelikle aynı protokole imza atan Ziraat Bankası veya Denizbank şubelerinden birine gitmesi gerekmektedir.
Nefes Kredisine Kimler Başvurabilir?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB )’ne bağlı olan ticaret odalarının üyeleri nefes kredisine başvuruda bulunabilirken, bunun dışında kalan KOBİ’ler bu krediden yararlanamazlar. Hatta Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyesi olması bile bu krediyi kullanmak için yeterli değildir. Kısaca bu krediden faydalanabilmek için öncelikle ticaret odası üyesi olmanız gerekmektedir.
daha detaylı bilgiler için www.paylashan.com