Merhabalar, birçok kişi gibi klasik düşünce içerisine girmişsiniz. Öncelikle şunu herzaman söylerler. Yazılım işi mantık işidir. Öncelikle şunu kendinizde geliştirmelisiniz ben bunu nerede kullanabilirim ? Ne yapabilirim ? Bu kod ne işimi yarayabilir ? Bunların cevabını nasıl öğreneceğinizi de ileteyim size. Örnek olarak bir kişiye ait dersleri izlediniz. 100 video vardı hepsini bitirdiniz. Fonksiyon oluşturmadır, döngüler, if else yapıları v.s hepsi tamam. Fakat şimdi ne yapacağım diye soruyorsanız bunu şu şekilde aşacaksınız. Ben bunu yapmak istiyorum kısmını sonraya bırakın atın bir kenara. Önce basit bir sistem düşünün. Mesela veritabanı işlemleri nasıl yapılıyor. Veriler nerede tutuluyor, buradan veriler nasıl çekiliyor aceba ? Bunları merak etmeniz lazım, şuraya bağlacağım. Veri çekerken mesela tek veri çektiniz iyi güzel. Peki ben bu veriyi bi şarta bağlayabilirmiyim ? Mesela kişinin yaşı 10'dan küçükse ve cinsiyeti erkek ise ekranda göstersin. Bakın mesela burada if/else kullanmanız gerekebilir. Tabi sizin tercihiniz sorgu ilede halledilebilir. Veriyi çekeceksiniz, çektiğiniz veri yi if/else yapısı ile cinsiyet=="Erkek" && yas < 10 bakın mesela if / else kullanmış oldunuz. Pekii ben tüm verileri çekeceğim. Kayıtlı olan tüm kişilerden yaşı 10'dan büyük olanı listelesin dediniz. Mesela burada While kullanmanız gerekecek veya benzeri bir döngü metodunu. Bu döngünün içerisinde if / else yapısı kullanacaksınız. Bakın ne güzel ilerliyorsunuz. Öğrendiğiniz herşeyi yavaş yavaş projenizde kullanmaya başladınız. Biraz daha kafanıza yerleşti. Bunun gibi birçok küçük projeler yapacaksınız. Mesela rastgele numaralar kaydedin veri tabanına, bu numaralardan 532 ile başlayan 533 ile başlayan 543 ile başlayanları kullanıcıya ekranda gösterin. Tüm numaraları while ile çektik veri tabanından hoop numara içerisinde arama yapmanız lazım. Nasıl olur diye düşünürken aa diyeceksiniz ben " strstr " diye bir fonksiyon görmüştüm, onu belki kullanabilirim. Hemen if(strstr($numara,"532")) {echo $numara;} aaa diyeceksiniz, numara 532 değilse ne yapacağım. Hemen hatırlayacaksınız else if diye bir şey vardı. Bu değilse bunu dene bu değilse bunu diye gidiyordu belki onu kullanabilirim. Hemen if'den sonra " else if(strstr($numara,"533")) " programlamanın mantığı böyle işler. Önce metodları ezberleyeceksiniz. Ne işe yarar diye daha sonra mantık kuracaksınız. Umarım anlatabilmişimdir. Metodları ezber şart değil " Google " gibi bir lütuf var elinizin altında. En basitinden bu yazıyı yazarken metin içinde arama fonksiyonu aklıma gelmedi. Hemen "Google" 'ye " php ile metin içerisinde arama " yazdım. Birsürü örnek çıktı karşıma :))