lostyazilim
tr.link

Wordpress AMP uyumlu hale getirmek

27 Mesajlar 5.965 Okunma
acebozum
tr.link

cihaneken cihaneken Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 25.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Elektrik Teknisyeni
  • Konum Fransa
  • Ad Soyad C** E**
  • Mesajlar 3508
  • Beğeniler 488 / 1190
  • Ticaret 1, (%100)
AMP (Accelerated Mobile Pages) Türkçeye "Hızlandırılmış Mobil Sayfalar" olarak geçen AMP sistemi Wordpress alt yapısına sahip web sitelerimize uyarlamak aslında çok basit. Biri diğeri ile bağımlı çalışan iki Wordpress eklentisi ile hiç bir kod yazmadan web sitelerinizi AMP ile uyumlu hale getirebilirsiniz.

Anlatımını yapacağımız eklentiler;

AMP eklentisi
Accelerated Mobile Pages eklentisi

Yukarıdaki bu iki eklentiyi web sitemize kuruyoruz. Zaten "Accelerated Mobile Pages" eklentisinin kurduğunuzda o size "AMP" eklentisini de kurmanız gerektiğini belirtiyor.

Peki bu eklentiler ne işe yarıyor?

İsimlerinden de zaten anlayacağınız üzere bu iki eklenti Wordpress sitelerimizi AMP uyumlu hale getiriyor. "AMP" eklentisi esas işi yapan eklentidir. "Accelerated Mobile Pages" eklentisi ise bizim AMP sayfalarını yönetmemizi gerekli bir takım ayarlamaları yapmamızı sağlıyor bir nevi "AMP" eklentisinin yönetim paneli diyebiliriz.

Yukarıdaki bu iki eklentiyi kurduktan sonra kalıcı bağlantı ayarlarımızı hiç bir değişiklik yapmadan sadece güncelliyoruz.

Eklenti ayarlarını nasıl yaparız?

Bu adımlardan sonra artık "http://siteadresiniz.com/?amp" adresinde mobil kullanıcılara mobil uyumlu sayfalar gösterebilirsiniz.

Kaynak: Wordpress AMP Nasıl Yapılır?
RadiKaL

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

ismail ismail WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 08.09.2014
  • Yaş/Cinsiyet 24 / E
  • Meslek Yazılım Geliştiricisi
  • Konum Sakarya
  • Ad Soyad I** K**
  • Mesajlar 1176
  • Beğeniler 582 / 327
  • Ticaret 3, (%100)
sadece automattic'in amp eklentisini kurmanızı öneririm. diğer amp eklentilerini kullanınca webmaster tools'ta hata çıkıyor.

• Üyelik 25.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Konum Fransa
  • Ad Soyad C** E**
  • Mesajlar 3508
  • Beğeniler 488 / 1190
  • Ticaret 1, (%100)
Ismail5412 konuda belirtilen diğer eklenti "Accelerated Mobile Pages" eklentisi zaten automattic ile bağımlı çalışan bir eklentidir. Automattic tek başına yeterli gelmediği için ek olarak Accelerated Mobile Pages eklentisine ihtiyaç duyula bilir.

cnrsgr cnrsgr Caner Sağır Kullanıcı
  • Üyelik 04.07.2016
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Ajans Direktörü
  • Konum Samsun
  • Ad Soyad C** S**
  • Mesajlar 738
  • Beğeniler 58 / 463
  • Ticaret 46, (%98)
Dünden beri buna kafa yoruyorum bende. AMP eklentisi mobil görünümü değiştiriyor farkedebildiğim kadarıyla. Benim kullandığım temanın ise mobil eklentisi var. Dün bir deneme yapmak amacıyla mobil eklentisini yükleyip aktif ettim. Yeterli gelmez mi acaba, kurmam gereki mi AMP eklentisini de?

wmaraci
wmaraci

• Üyelik 25.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Konum Fransa
  • Ad Soyad C** E**
  • Mesajlar 3508
  • Beğeniler 488 / 1190
  • Ticaret 1, (%100)
cnrsgr Mobil uyumlu tema ile AMP farklı şeyler aslında. Fakat istendiği taktirde ikisi tümleşik bir hale getirilebilir. AMP html de ufak tefek birkaç farklılıklar var, ayrıca kodlama yapılırken de bu değişiklikler görüle bilir.

Örneğin;
Sıradan bir mobil uyumlu sayfa etiketi ile başlarken,
AMP uyumlu bir sayfa yada ile başlamak zorundadır.

yada

sıradan bir mobil uyumlu sayfaya etiketi ile resim eklerken,
AMP uyumlu bir sayfada etiketleri ile resim ekleriz.

Mobil uyumlu temalar mobil cihazların ekran çözünürlüğüne göre şekil alan sayfalardan oluşmakta.

AMP uyumlu sayfalar ise tüm fazlalıklardan arınmış saf içerikten oluşması gerekmekte.
cnrsgr

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 04.07.2016
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Ajans Direktörü
  • Konum Samsun
  • Ad Soyad C** S**
  • Mesajlar 738
  • Beğeniler 58 / 463
  • Ticaret 46, (%98)

cihaneken adlı üyeden alıntı

cnrsgr Mobil uyumlu tema ile AMP farklı şeyler aslında. Fakat istendiği taktirde ikisi tümleşik bir hale getirilebilir. AMP html de ufak tefek birkaç farklılıklar var, ayrıca kodlama yapılırken de bu değişiklikler görüle bilir.

Örneğin;
Sıradan bir mobil uyumlu sayfa etiketi ile başlarken,
AMP uyumlu bir sayfa yada ile başlamak zorundadır.

yada

sıradan bir mobil uyumlu sayfaya etiketi ile resim eklerken,
AMP uyumlu bir sayfada etiketleri ile resim ekleriz.

Mobil uyumlu temalar mobil cihazların ekran çözünürlüğüne göre şekil alan sayfalardan oluşmakta.

AMP uyumlu sayfalar ise tüm fazlalıklardan arınmış saf içerikten oluşması gerekmekte.

Mükemmel bir açıklamaydı, çok teşekkürler. Eklentileri kurayım ben en iyisi, feci derecede ikna olmuş durumdayım :))
cihaneken

kişi bu mesajı beğendi.

• Üyelik 04.07.2016
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Ajans Direktörü
  • Konum Samsun
  • Ad Soyad C** S**
  • Mesajlar 738
  • Beğeniler 58 / 463
  • Ticaret 46, (%98)
PM atarak soracaktım da farklı merak edenler de olur diye burdan sorayım dedim. :)

1. Search Console'de yer alan "Hızlandırılmış Mobil Sayfalar" bölümünün aktifleşmesi için AMP eklentisi sonrası yapacağımız bir şey var mı?
2. Yeni yazı ekledikten sonra, indekslenmesi için yazının sonuna gelen /amp/ uzantısıyla beraber mi Google Gibi Getir yapmamız gerek? :)

BocekBasi BocekBasi WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 26.05.2013
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Sıradan
  • Konum Kahramanmaraş
  • Ad Soyad S** T**
  • Mesajlar 2842
  • Beğeniler 374 / 374
  • Ticaret 30, (%100)
Hocam amp de reklamlar çıkmıyordu sanırım doğru mu hatırlıyorum?

da pa sorgula

• Üyelik 04.07.2016
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Ajans Direktörü
  • Konum Samsun
  • Ad Soyad C** S**
  • Mesajlar 738
  • Beğeniler 58 / 463
  • Ticaret 46, (%98)

BöcekBaşı adlı üyeden alıntı

Hocam amp de reklamlar çıkmıyordu sanırım doğru mu hatırlıyorum?

Reklam ayarlaması var eklentide. Ama daha kurcalamadım o kısmı :)

• Üyelik 25.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Konum Fransa
  • Ad Soyad C** E**
  • Mesajlar 3508
  • Beğeniler 488 / 1190
  • Ticaret 1, (%100)
cnrsgr AMP eklentisi web sitenin amp uyumlu bir sürümünü oluşturuyor fakat sadece oluşturuyor. Bunun yanına birde Accelerated Mobile Pages eklentisini kurup yukarıda resimde göstermiş oldum ayarları yaptıktan sonra sitenize gelen Mobil Google botları sitenizin amp sürümüne otomatik olarak yönlendiriliyor bu sayede bilgisayardan giren kullanıcılar normal web siteniz ile karşılaşırken mobil ile gelen ziyaretçiler AMP uyumlu siteniz ile karşılaşıyor.

Google zaman içerisinde otomatik olarak AMP sayfalarını dizine ekleyecektir fakat ben şuan için AMP uyumlu bir sitemap eklentisi bulamamam nedeni ile manuel olarak "Search Console" den /amp/ uzantısı ile mobil olarak google gibi getir yapıyorum. Bu işi biraz daha hızlandırıyor.

aşağıda örnek bir siteme ait görüntü mevcut. Burada 4 adet dizine eklenmiş mobil uyumlu sayfa var 1 adet de hata görünüyor bunun nedenini araştırıyorum henüz.

http://image.prntscr.com/image/c2daadc051334c6b9c9d2ae70d95c200.png

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al