Soğutucu Sprey ile ilk olarak 2007 yılında Uğur Dündar'ın sunduğu haberde karşılaştım. Haberde kolejli öğrencilerin okul tuvaletinde çektikleri sprey ile kafa yapma videoları gündeme bomba gibi düşmüştü (Haber İçin). Soğutucu sprey sporcuların sakatlanmalarına karşın o an ki ağrılarını kesmeye yarayan bir tür madde. Bu maddeyi ise gençler bir poşet'in içine sıkıp içlerine çekme şartı ile kullanıyorlar. Ve eczanelerde reçetesiz olarak satılıyor. Ülkemiz de bir çok genç uyuşturucu kullanmakta. Ancak insanın yakınlarındaki kişide kullanıyorsa işte bu biraz üzücü. Nitekim kız arkadaşımı bu soğutucu sprey kullanırken yakaladım. Daha doğrusu kendisi itiraf etti. Bilerek kullanmamış tabi. Ne olduğunu bile bilmiyormuş. Kursa gittiği arkadaşlar tarafından; "Bir şey olmaz sende dene bir defa." diyerek kullandırmışlar. Bu olayı öğrenince sinirlerim zıpladı tabi. Bir de pişmiş kelle gibi ne kadar güzel olduğunu anlatması sinirlerimi iyice gerdi ve en sonunda okkalı bir tokatı hak etti. Aklı başına gelmiş olacak ki bu gün benden özür diledi ve barıştık. Bir daha da kullanmayacağına yemin etti. Zaten ilk defa kullanmış ve ne olduğunu da bilmiyormuş. Her neyse bağımlısı olmadan kurtardık. Ancak bu seferde kız arkadaşın kuzenleri bu maddeyi kullanmaya başlamış. Hatta ben bu içeriği girerken bile bahsettiğim kuzenleri ailelerini kandırarak bu geceyi bir arkadaşlarında geçiriyorlar. Ve tabi bu spreyden kullanıyorlar. Bu durumu ailelerine söylemeyi düşünüyorum. Tabi ilk olarak benim güzel bir fırça atmam gerek hepsine. Neden bu kadar endişelendiğimi bu spreyin zararlarını yazdığımda anlayacaksınız. Bu yazıyı yazmamın asıl sebebi ise bu maddelerinin reçetesiz satılması. Bu olay ilk olarak 2007 yılında ortaya çıktı. Aradan geçen bu zaman zarfında devletimizin neden hiç bir önlem almadığını merak etmiyor değilim.

Soğutucu Sprey Çekmenin Zararları

• Spreyi kullanan kişide kalp atış hızı inanılmaz bir şekilde artar. Spreyin etkisi kısa süreli olduğu için kalp atışlarında ani yükselmeler ve düşüşler meydana gelir. Bu da kalbin durmasına sebep olur.

• Soğutucu Sprey aynı zamanda beyin hücrelerine çok hızlı etki eder ve uyuşturur. Bu da zeka geriliğine ve kalıtsal beyin hasarlarına yol açar.

• Sprey'in asıl kullanım amacı deri üzerine uzaktan sıkılma şartı ile ağrıyan bölgeyi uyuşturarak geçici bir tedavi uygulamasıdır. Ancak sprey kullanan kişiler doğrudan ağız yolu ile aldıkları için ağız çevresinde, iç organlarda büyük çaplı yaralara ve alerjik enfeksiyonlara yol açmaktadır.

• Sprey kullanmanın en kötü zararı ise kalıcı körlük oluşturmasıdır. Sprey kullanan kişide körlük riski % 75 gibi ciddi bir rakamdır.

• Sprey kullanan kişinin vücudu ani bir şekilde kilitlenir yani fonksiyonlarını doğru bir şekilde yerine getiremez. Bu kilitlenme çoğu kez kalıcı olarak kişide felce yol açmaktadır.

Tabi daha sayılmayacak kadar çok zararı bulunuyor. Lütfen bu konu hakkında bilinçlenelim ve herkesi bilinçlendirelim.

Kaynak - Şahin Ersöz