mustix adlı üyeden alıntı

Hiç kimse hayatını herhangi bir dinin kurallarına göre şekillendirmek zorunda değildir.


Kim nasil istiyorsa oyle sekillendirir, bence yanlis yazmissin ya da soylemek istedigini ifade edememissin. Isteyen dine gore isteyen kendi ahlak kurallarina gore, isteyen orf adet ananelere gore sekillendirir.

Burada soylenmesi gereken, kimse bir baskasina, hayatini x kurallara gore sekillendirmesini dayatamaz olmali. Herkesin kendi yasami sonucta kim neye inaniyorsa inandigina gore yasamakta ozgur olmali.

Benim mesela inancim ile orf adetlerimin cakistigi noktalar da var, bizde uzak akraba ile bile evlenmek kabul edilmez, dinen ise bunda bir sikinti gorulmuyor, ama biz akraba evliligi yapanlarla misafirlik yapmayiz konusmayiz, ayiplariz, lanetli gibi yaklasiriz ailemiz icerisinde boyle bir sey soz konusu dahi olamaz, esimi akraba evliligi olan komsu kadinlarla gorusturmem, kapilarina gitmem evime almam.

Turkler de farkli ve din ile cakisan orflere sahipler, gozlemledigim kadariyla da dinen serbest de olsa orflerinde yanlis olan seyleri yapmazlar, yani din izin vermis yaparim demezler. Hatta din serbest kildigi halde orflerine gore yanlis olan seyleri ayiplar yanlis derler. Misal dinen evlatligin karisi ile evlenmekte bir sakinca yoktur ama Turklerde boyle bir sey cok ayiplanir gibi gibi . Cariyelik de mesela buna ornek, Turk kulturunde kabul gorme ayiplanir, bunu yapan kadinlara kotu kadin derler ama dinen yine bir sikintisi yoktur.

Kisacasi bu konularda ortak nokta bulmanin ortak ayip ahlaki sinir cizmenin mumkunat yok gibi.