Evet yada Hayır
Burada yorumlarını yazan kişilerin unuttuğu bir şey var. Bu halkın belki %70 i gelip bir siteye böyle bir forum yorum yazabilecek halde değil. O kişilerin buraya yorum yazamayacak olması onların cahil olduğunu göstermez. Ve verdikleri oyun kalitesini bana kalırsa değiştirmez.
Anadolu halkının anlayışı samimiyeti başka. Halkın diline en yakın kim konuşuyorsa o kazanıyor. (ister samimice olsun ister takiyye yaparak bu sizin bakış açınıza bağlı )
Yukarıda bahsettiğim gibi orta seviyenin üstünde siyaset anlayışı olmayan sosyal medyayı olsun çok iyi takip edip analiz edemeyen halkta şöyle bir algı var ve hep oluyor.
Misal araba alacak olan biri ilk ne yapar. Eğer sahibinden.com da aramasını bilmiyorsa etrafında arabalardan çok iyi anlar diye düşündüğü 3-5 kişiye sorar fikir alır.
Aynı bu tarz siyasi politik ülke gündeminde yer tutan ama Anadolu halkına göre belki anlaması karışık olan meselelerde de kim ne diyor ona bakıyor.
Chp diyor ki biz dinsiz parti değiliz (ben chp dinsiz parti demiyorum ) ama milletvekilleri sürekli halk tarafında din düşmanlığı olarak algılanan eylemlerde ve söylemlerde bulunuyorlar.
Halk bakıyor başkanlık sistemine kim hayır diyor.
Chp, Hdp , Almanya ,... uzatmayacağım.
Halka göre dine düşmanlık eden ülkesine düşmanlık ettiğine inandığı kişiler ne diyor ona bakıyor.
Ve inandığı fikrine güvendiği kişiler ne diyor ona bakar.
İnsanlarda hep belirli kalıp bakış açısı vardır. Bu zamanla oturmuştur. Bunu değiştirmekte uzun zaman alır.
Buna örnek verecek olursak. Etrafımda AKP ye oy vermeyen ve ne yaparsa yapsın asla oy vermeyecek olan onlarca kişi var. Onlardan duyduğum tespit (bu tesbiti küfür ederke söylediler. "Emlak vergisi ile alakalı mevzu vardı belki olmaz demiştim, teselli veriyordum ona Bu Tayip bir şeyi yapacam dediyse yapar." diyorlrdı. Birde çok iyi bir konuşmacı olduğunu söylüyorlar.
Büyük birisi bir söz söylemişti ne kadar bilersen bil senin bildiğin karşıdakine aktarabildiğin kadardır. Karşıdakine aktaramıyor olmanı karşıdakinin cehaletine bağlayıp olaydan kurtulamazsın. Halkın hepsi üniversite mezunu değil hepsi okumuş değil. Bir şey mi anlatacaksın halkın dilinden konuşan kazanır. Sen buraya 10 dil bilen 10 alanda uzman bir deha getirsen ama halkın dilinden anlayamıyorsa halka derdini anlatamıyorsa. Suç kimin halkın mı bu dahinin mi ?
Halkın değerlerini hassasiyetlerini göremiyen o dilden konuşamayan siyasetçi kaybeder. Bana kalırsa Reisin böyle güçlü olması öyle veya böyle halkın dilinden konuşabilmesi.
Misal bir konuda Akp ye inanan seven genel manada sağ kesim olan biri CHP nin dediğine inanmaz ne kadar delil koyarsa koysun ona inanmaz. Çünkü onun zihninde bunca zamandır chp li vekillerden ve geçmişinden gelen bir algısı var.
Aynı durum tersi içinde geçerli.
Çok uzadı yazım.
Ben çevremde ilk yaptığım halk tanımlamasına uyan yani teknlolojiyi takip etmeyen bildiğiniz Anadolu halkı diyeceğim kesimden şu bakış açısını görüyorum.
Bu başkanlık sistemi ülkeyi bölecekmiş öyle mi diyor.
Yani AKP (Tayip) ile MHP (Bahçeli ) ülkeyi bölmeye çalışıyor. CHP HDP böldürmemeye mi çalışıyor diyor.
Evet diyen kesimlere bakıyor hayır diyenlere bakıyor. Kararını veriyor.
Benim anlamam gerekmiyor. Belki anlayamıyorum da. ama HDP nin hayır dediği CHP nin hayır dediği şeye evet derim gibi kısa bir sonuca varıyor.