Bu tarz konular aslında "scalability" konularıdır. Burada dilden ziyade, güzel bir mimari ve altyapı önemlidir.

Hangi dille yaparsanız yapın, asıl düşünmeniz gereken konu "mimaridir".

Dil seçerken göz önünde bulundurmanız gereken şeyler ise;

"projenin ihtiyaçları neler ?"
"geliştirme süresi nedir ?"
"projenin çalışacağı sistem için bütçe ne kadar ?"
"kullanılacak dilin community si ne durumda ?"
"projeyi yapacak ekip hangi dili biliyor ?"

Ölçeklenebilirlik kaba tabiri ile şudur, tek bir sunucuda projeyi çalıştırdınız iyi güzel, kullanıcı sayısı 150k olduğunda ikincisi sunucuyu ilave edince kesintiye uğramaksızın proje devam ediyorsa ölçeklenebilir bir projedir.

Her dille yapılmış büyük proje vardır. Örnek vermek gerekirse;

youtube : cpython ile yapılmıştır sonrasında ise go ile python derleyicisi yazıp go ya convert ettikleri bir sisteme çevirdiler (kaynak : https://opensource.googleblog.com/2017/01/grumpy-go-running-python.html)

quora : python - django ile yapılmıştır (kaynak : quoara :) )

linkedin : backend servislerinde railsten nodejse geçtiler (kaynak : http://highscalability.com/blog/2012/10/4/linkedin-moved-from-rails-to-node-27-servers-cut-and-up-to-2.html)

koding.com : nodejs ten go ya geçmişlerdir (kaynak : https://www.quora.com/Why-did-Koding-switch-from-Node-js-to-Go)

Bu liste uzatılabilir. Gördüğünüz üzere çok büyük kullanıcı kitlesi olan platformlar farklı dil ve teknolojiler ile geliştirilebilir.

Önemli olan nasıl mimariler ve teknolojiler kullandığınızdır. Her şeyi server tarafında render etmektense, react-angular-vuejs gibi javascript teknolojileri kullanılarak yük hafifletilebilir. Sürekli db sorgusu yapmak yerine redis gibi bir cache mekanizması kullanılabilir. SOA alt yapısı kullanılarak servis tabanlı mimari kullanılarak kodun geliştirilmesi ve ölçeklenebilmesi sağlanabilir. Load balancing, reverse proxy işlemleri için nginx kullanılabilir.

Biraz uzun bir yazı oldu, ayrıca platformlar ve kullandıkları diller için kaynaklarını da verdim ki kimsenin aklında şüphe olmasın.

Bu konuda youtube da büyük platformların CTO larının veya Lead Developer larının konuşmaları oluyor, onları dinleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.