Pardus, TÜBİTAK-UEKAE tarafından 2003 yılında çalışmalarına başlanan, masaüstü bilgisayar kullanıcılarının temel ihtiyaçlarını karşılayan işletim sistemidir. Linux işletim sistemi üzerinden geliştirilen açık kaynak kod yapısına sahip Pardus, kolay kurulum, yapılandırma ve kullanıma sahiptir.

Pardus, bilgisayar kullanıcılarına lisans sorunları ve ekstra maliyet yaratmamaktadır. İşletim sisteminde bulunan web yazılım ve ofis programları ile bu tür uygulamaları kullananlar için ek maliyet giderlerini de ortadan kaldırmaktadır. Web tarayıcısı olarak Mozilla Firefox’un kullanıldığı işletim sisteminde, ofis programı olarak OpenOffice bulunmaktadır.



Pardus işletim sistemi alt yapısında bulunan yapılandırma sistemi ile bilgisayar donanımları ve bilgisayarda kurulu programların sorunsuz çalışması sağlanmaktadır. Bu sayede, donanım ve yazılımların, işletim sistemi uyumsuzluk sorunu da önlenmişe benziyor.



2003 yılında çalışmalarına başlanan, pek çok sürüm güncellemesinden sonra son olarak Pardus KDE sürümünü kullanıcılarına sunmuştur. Son sürümü ile birlikte; 900 bin Türkçe kelime entegre edilmiştir. Son teknoloji cep telefonları ile veri aktarma sorunları tam olarak giderilmiş, tasarımı yenilenerek, görsel anlamda daha zengin içerikler sunan masaüstü arkaplanlar eklenmiştir. Ayrıca son sürüm ile GRUB 2.02 sistem yükleyici ve Linux 3.16 çekirdek sürümü kullanılmaya başlanmıştır.

Genel sistem bileşenleri;


  1. PİSİ (Packages Installed Successfully as Intended): Bilgisayarda kurulu olan progrmaların ve uygulamaların yüklenmesi ve kaldırılmasını sağlayan yazılım.

  2. YALI (Yet Another Linux Installer): Paketlerin kurulumu için kurulum yazılımı

  3. ÇOMAR (Configuration Manager): Yüklenen yazılımlarının uyumunu sağlayan, yapılandırma aracı.

  4. Zemberek – Pardus: Türkçe yazım denetimi

  5. Kaptan: Masaüstü yapılandırması

  6. KDE: Masaüstü denetimi

  7. Müdür: Bilgisayar donanımlarını tanıma sistemi

  8. OpenOffice: Ofis programları

  9. TASMA: Sistem ayarlarının, kullanıcılar tarafından değiştirilebilmesini sağlayan uygulama



Pardus, açık kaynak kodlu olması, ücretsiz lisans özelliği ve dahili uygulamaları ile kullanıcıları ek maliyetlerden kurtarsa da kullanıcıların güvenini kazanması ve alışkanlıklarını değiştirmesi şu aşamada zaman alacak gibi duruyor. Ayrıca tasarımsal olarak da Windows ve iOS'a göre biraz geride. Tabi en öenlisi de; her ne kadar tüm programlar ile uyumlu olarak çalışsa da özellikle tasarım programlarındaki verimi konusunda yeterli olmadığını belirtmek isterim.Yine de dilerseniz buradandetaylı bilgi alabilir ve kurulum dosyalarını indirebilirsiniz.

Kaynak: Webmaster Sitesi - WMGünlüğü