Backlink hala önemli tabi ama kullanıcı deneyimi giderek daha önemli hale geliyor. 1 yıl önce bir siteye başladım. Buradan iki adet tanıtım yazısı aldım en başta. Onun dışında ne sosyal medya ne backlink hiç seo ile uğraşmadım.

Şu an günlük 4k tekil alıyor, %80 google kaynaklı olmak üzere. Yüzlerce kelimede ilk sayfadayım, hatta sitede hiç geçmeyen benzer anlamlı kelimelerde bile.

Peki ne yaptım? Öncelikle hiçbir hazır altyapı kullanmadım, siteyi direk sıfırdan kodladım. Bunun dışında google webmasters hesabımda sitenin en baştan beri sıfır hata ile çalışmasını sağladım. Yani siteyi açtım açalı webmasters'da en ufak hata görmedim. Düzgün bir vps ile başladım, site hiç down olmadı.

İkinci olarak sitenin açılış hızını yükseltmeye odaklandım. Şu an test yaptığımda 1 saniyenin bile altında, yani milisaniyede açıldığı oluyor. Ama analytics'ten baktığımda site hızının zaman zaman 7-8 saniyeden 10-15 saniyeye kadar çıktığını görüyorum. Yani ne kadar uğraşsanız da kullanıcının bağlandığı cihaz, ülke, ve bağlantı hızına dayalı olarak site çok yavaş açılabiliyor. Demekki ben siteyi bu kadar hızlandırmasaydım bu 7-8 saniyede bağlanan kullanıcı hiç bağlanamayacaktı. O zaman ne yapmak lazım? Hız, hız, hız! Mümkün olan en düşük açılış hızına ulaşmak için herşeyi yapmak.

Buradan tabi kullanıcı deneyimine geliyoruz. Ben siteme girmeye niyet eden kullanıcının ne yapıp yapmadığına odaklanıyorum. Bir tanesinin bile işlevsel sorunlar nedeniyle bırakıp gitmesini istemiyorum. Tüm tarayıcılarda, mobil cihazlarda çalışıyor mu sürekli test ediyorum, geliştirmeye çalışıyorum. Analytics'e göre hemen çıkanlar neden çıkmış? Kalanlar ne kadar kalmış, hangi sayfaları gezmiş bunları derinlemesine inceliyorum.

Analytics'le hedefler belirliyorum. Girenlerin yüzde kaçı amacına ulaşmış, kaçı ulaşamamış bunların analizini yapıyorum. Örneğin kaçı o download butonuna bastı? Bunun hedefini analytics ile belirleyip yüzdesini takip ediyorum. Yüzde artıyorsa demekki kullanıcı işini yapabilmiş olarak görüyorum.

Kısacası seo'yu falan bıraktım. Tüm zamanımı kullanıcı siteyi beğendi mi, amacına ulaştı mı, istediği işi yapabildi mi, aradığını bulabildi mi gibi soruları analiz etmeye ve bu değerleri yükseltmeye harcıyorum. Sonuç olarak google sıralamalarım, hit sayısı ve doğal olarak gelir her ay düzenli olarak artıyor.

Evet, bana göre seo artık büyük oranda kullanıcının severek kullanabileceği bir site yapmaktır. Bunu başarırsanız gerisi geliyor.