JonnedRyan adlı üyeden alıntı

:)

Buyrun sıralamaya bakalım.
1. Güney Afrika 26,5
2. Yunanistan 23,0
3. İspanya 18,63
4. Türkiye 12,1
5. Brezilya 12.0
6. İtalya 12,0
7. Portekiz 10,5
8. Fransa 10,0

Tayland işsizlik oranı %0,80, Sangapur %2,20, Japonya %3,10, Almanya %3,90, Norveç %4,70, KAPİTALİZM KRALI Abd ve Güneşi Batmayan İngiltere %4,70 oranında işsizlik seviyesindeler. Bu arkadaş diyor ki "Bir devlet ne kadar zengin olursa olsun kapitalist ülkelerde işsizlik ve yoksulluk mutlaka vardır." Açıkçası çok katılmıyorum.

Kaynak: http://www.tradingeconomics.com/


Ispanya Italya Fransa ve Portekiz cok ayri degerlendirilmeli, Yunanistan'da ona keza. Bu ulkelerde zengin nufus sanildigindan cok daha fazla ve yuksek sayida yabanci isci var, yerli zengin halk yabancilari calistirip kendisi yiyip icip keyfine bakiyor, bu yuzden rakamlar yuksek cikiyor.

Gercek issizlik bu bahsedilen ulkelerde %5 bile degildir, ulkede bulunan yabancilari da bu orandan dusersen issizlik yok bile denebilir, Fransa'da yasayan bir arkadas var forumda soylesin herhangi bir Fransiz istedigi an ise girebilir mi giremez mi hem de oyle meslegim x ama asgari ucrete raziyim falan da degil, alani okulu meslegi ne ise istedigi an o meslekte is bulup calismaya baslayabilir.


Bu 4 ulkeden reel issizlik yuksek olabilecek tek ulke Portekiz olabilir. Max %6-7 falandir o da.

Kapitalist ulkelerde issizlik bir oranda tutulur onermesi ise tamamen ufurme :) asli falan yok.

Isvicre'de yegenimin isletmesi var calistirmak icin adam bulamiyorlar araplara maraplara calisma izni almak icin kosturuyor bi de onunla ugrasiyorlar :) batida issizlik degil iscisizlik durumu hakim yani . Multeci olayinda karsi gelmelerinin tek sebebi de huzursuzluk istememeleri, yoksa 28 subat zamaninda Turkiye'den kacan tum islami kesim bati tarafindan aninda kabu edilmisti, siyasi siginmalar da hala catir catir kabul ediliyor, buna islamcilar da solcular da dahil farketmiyor. Verimsiz vasifsiz kultursuz potansiyel suclu istemiyorlar sadece, rastgele Suriyeli bu yuzden almiyorlar.


Asya ulkeleri icin de farkli bir durum var aslinda, Asya da halkin yasaminin ta kendisi zaten calismak. Is bizim gibi angarya degil onlar icin, Tayland falan gibi ulkelerde birden fazla iste calismak cok yaygin, tam olarak issizlik dedigimiz seyin karsiligi degil yani bu asya icin verilen rakamlar.

Gecen bir arastirma yazisi okumustum, tum verileri aslinda sosyoloji ile birlikte islemek lazim diye, cunku ulkeler kulturler farkli ve Almanya'da x anlama gelen veri aslinda Turkiye ya da Singapur da ayni anlami tasimiyor ayni sonuca ulastirmiyor, kultur farklarini kenara atarak elde edilen verilerde buyuk sapmalar sorunlar yasanabiliyor.